Dumper fastpris-bøker

Boklageret dumper 2016- og 2017-bøker til 99 kroner: – Her må det tas grep, sier forfatter Tine-Jarmila Sir (bildet).

Stikk i strid med bokavtalen dumper Boklageret fastpris-bøker – og det er ikke første gang.

 

Hvis du stikker innom Boklageret på Karl Johan, kan de tilby deg nye bøker til uslåelige priser. Men det har de slett ikke lov til.

– Jeg var inne på Boklageret i Karl Johans gate akkurat nå. Over en pall med bøker hang det en plakat hvor det sto «Billigere enn Mammut! – én bok 99,-, tre bøker 199,-.» Der var det et lass av 2016-bøker, som skal være bundet av fastprisordningen, sier forfatter Tine-Jarmila Sir, som slett ikke verdsetter dumpingsalget.

 

RØVERAKTIG RØVERKJØP: Demian Vitanzas nye bok (foto: Tine Poppe / Aschehoug)

 

 

Ny Vitanza til 99,-

Verst synes hun det var å finne 2017-bøker på dette tilbudet:

– Demian Vitanzas bok (Dette livet eller det neste, fra Aschehoug), som kom i januar i år er priset til 99 kroner. Jeg tok kontakt med personalet, holdt opp boka og spurte om tilbudet også gjaldt denne. «Ja», svarte han. Jeg gjorde ham oppmerksom på at dette ikke er lov, at det har skjedd før, og at jeg har sendt e-post til Boklageret om dette. Den ansatte sa han ikke visste, men at sjefen hadde vært inne og vært ansvarlig for pallen, sier Tine-Jarmila Sir, som sier at hun rett etterpå fikk bekreftende Facebook-melding fra Boklageret om at de var bundet av fastpris-avtalen.

Det bekrefter også direktør i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen:

– Ja, Boklageret er bundet av bokavtalen. Det er alle våre medlemmer, uten unntak, sier hun. – Får vi melding om at noen av våre medlemmer har brutt bestemmelsene følger vi opp straks.

 

Ikke første gang

Men det er ikke første gang dette skjer. Sir hadde en liknende opplevelse da hun var innom samme filial av Boklageret for ett år siden:

– Sist jeg var inne på Boklageret og så et godt tilbud, var det bøker som var bundet av fastprisordningen som var priset ned til en femtilapp. Jeg tok da kontakt med personalet og spurte om de var bundet av fastprisordningen. «Ja, klart det», svarte den ansatte. Jeg viste til bøkene jeg hadde funnet. Hun la seg flat og sa at de måtte ha blitt plassert feil og at hun skulle gå gjennom hylla for å se at det ikke var flere. Greit nok, tenkte jeg, sier Tine-Jarmila Sir.

Hun sendte likevel en e-post til Boklageret og gjorde dem oppmerksom på dette. Den fikk hun aldri svar på.

 

FØLGER OPP STRAKS: Trine Stensen og Bokhandlerforeningen. (Foto: Bokhandlerforeningen)

 

 

– Må tas grep

– Her må det tas grep. Det er som sagt ikke første gang det skjer. Og denne gangen virket personalet temmelig uvitende om at disse bestemmelsene i det hele tatt eksisterer.

Bokhandlerforeningens direktør ønsker ikke å kommentere hvorvidt Boklageret er en gjenganger i slike saker, men kan bekrefte at det ikke er første gang:

– Boklageret er relativt nye som medlemmer hos oss, og har nok behov for å se litt på rutinene sine. Men vi følger som sagt opp alle som bryter disse bestemmelsene, sier Trine Stensen.

Det har ikke lykkes oss å få en kommentar fra Boklageret sentralt.

 

PS. Da BOK365 tidligere i ettermiddag var inne i Karl Johan-filialen var det tilsynelatende hektisk aktivitet for å rette opp det aktuelle feilprisede området, slik at dette nå skal være bragt i orden.