Eksporterer «barnehagekrim»

Barnehagekrim er siste utslag av krimfeberen i bokbransjen. Nå eksporterer Ena Forlag to mysterier for de minste til Danmark.


Hvem gikk med utesko inne? og Hvem har tatt brillene? er titlene som Gyldendal i Danmark har sikret seg rettighetene til. Og det før bøkene presenteres på Bokmessen i Bologna i april. Bøkene er skrevet av Lars Mæhle og illustrert av Odd Henning Skyllingstad.

 

Krim er en av de mest populære sjangrene innen litteraturen og er på utlånstoppen på bibliotekene. Lars Mæhle har skrevet flere krim og spenningsromaner for ungdom og voksne, og ønsket med disse bøkene å gjøre sjangeren tilgjengelig også for de aller minste.

– Jeg har jobbet på en annen måte enn jeg pleier med disse bøkene. Dette er en form for komprimert historiefortelling, med små kliff-hangere på hver eneste side. Jeg har testet alle manus på barnehagebarn, før jeg sendte dem inn til Ena forlag. Noen manus ble da forkastet allerede på dette stadiet, forteller Lars Mæhle.

 

«Krim kulør»

– Dette er ikke krim noir, men krim kulør, sier illustratør Odd Henning Skyllingstad. – Jeg har jobbet mye med å gi Leon og Live sjarm og glimt i øyet, uten at de blir sukkersøte. De måtte ha en visuell personlighet som små barn raskt klarer å fange. Og likevel ikke bli sjablonger. Leon og Live er unger – de er ikke veslevoksne eller små voksne. Personene fremstår i teksten som veldig virkelige, veldig ekte. Jeg ville sørge for at det ble gjennomført også i illustrasjonene.

 

Kan åpne flere dører

I Ena forlag, som gir ut bøkene i Norge, er man naturlig nok stolte over dette rettighetssalget, som de tror vil åpne flere dører under den kommende barnebokmessen i Bologna.

– De siste par årene har årene har «true crime» vært i vinden, mens Barnehagekrim er mer «true mystery». De er genialt enkle, og kan nå et bredt publikum – også internasjonalt», sier Elisabeth Sheehy i Ena forlag.