Sommer, sol og leselyst

Det er sommer, det er tid for bok, og BOK365-redaksjonen fortsetter å røpe sine lesevaner. Antagelig er det noe for deg her også.

Sjøen eller fjellet? Storbyen eller skogen? Hjemme i Norge eller i utlandet? Sjansen er uansett stor for at du som leser dette har en bok eller tre i sekken. Eller kanskje i brettet? Det har vi også …

 

BOK365s medarbeidere og venner leser bøker. Naturligvis. Og kanskje ekstra mange når ferien er over oss. I alle fall har hver av oss plukket ut fem bøker vi har lest, eller skal lese, denne sommeren, og deler dem med dere. I dag er det ansvarlig redaktør Vebjørn Rogne og journalist Elin Brend Bjørheis tur til å røpe sine sommerlige lesevaner. Kanskje kan noen av bøkene de leser være noe også for deg?

 

 

Vebjørns sommerlektyre:

– Det er en mangfoldig bukett blomster på min sommereng, hva bøker angår, og vanskelig å finne noen rød tråd tematisk.

VebRogSist lest:

Ingvar Ambjørnsen: Ut av ilden (Cappelen Damm)

Hovedpersonen i Ambjørnsens nye roman er Alexander Irgens – Norges krimkonge, som også er i ferd med å legge et internasjonalt publikum for sine føtter. Irgens har jevnt over en grunnpromille som klart overstiger eget refleksjonsnivå der han svever rundt i ymse landskap, og relasjonene rundt ham fordamper som isbitene i whiskyglasset hans. Skjønt, på ett punkt synes han klartenkt: Han har ikke vært tro mot seg selv som forfatter. En studie i svik og unnfallenhet, hvor Ambjørnsen sjonglerer med bokbransjen på lekent og fornøyelig-ironisk vis.

 

Leser nå:

Joyce Carol Oates: On Boxing (Harper Perennial)

Mange forfattere har omtalt boksing i sine bøker – Jack London, Ernest Hemingway og Norman Mailer er bare noen. Joyce Carol Oates’ On Boxing er slett ikke noen ny utgivelse, men ble med hjem fra siste New York-utflukt. En essay-samling (On Boxing, On Mike Tyson og The Cruelest Sport) som fremkaller både det vakre, det brutale og det triste ved boksesporten, barndoms glimt og lukter fra boksearenaene, og de store historiske øyeblikkene.

 

Alf Prøysen: Lørdagsstubber (Tiden)

PrøysenSom de fleste av våre lesere vet, er det jubileumsår for Prøysen – og straks er selve dagen her også. 23. juli er det 100 år siden han så dagens lys på Ringsaker. De siste tjue årene av sitt liv skrev Alf Prøysen kortnoveller i Arbeiderbladet, og nå har Jan Erik Vold og Tiden Norsk Forlag samlet alle disse mellom to permer. Det ble hele 753 slike «lørdagsstubber», så de nytes nok aller best som en liten tapas nå og da. Hvis du skaffer deg denne nesten 1200 siders mursteinen: Begynn gjerne bak i boka med etterordet til Jan Erik Vold, som rommer både innsikt, klokskap og varme – og rammer inn denne samlingen på en fin måte. Holder så dette også i dag? Som datter Elin Prøysen skriver i et forord om lørdagsstubbene: «Det forundrer meg som voksen leser hvor treffende pappa så det som lå bak menneskenes ord og handlinger.»

 

Øverst i ventebunken:

Kjell Westö: Svik 1938 (Pax)

Jeg ble fanget av Westö med Faren ved å være Skrake for rundt ti år siden. En fabelaktig fortelling som hadde sitt utgangspunkt i 1952, da finnene arrangerte sommer-OL i Helsingfors (og vi hadde vinterlekene). I Westös siste roman er vi altså tilbake i 1938. Et splittet Europa gjenspeiles også i diskusjonene i den finske hovedstaden. Behørig kritikerrost og nominert til Nordisk råds litteraturpris. Det aner meg at det kan være velfortjent.

 

Kim Leine: Profetene i Evighetsfjorden (Cappelen Damm)

En bredt anlagt roman, hvor den dansk-norske Leine tar oss med til København, til Norge og ikke minst til Grønlands vidstrakte natur, mot slutten av 1700-tallet. Mottager av Nordisk råds litteraturpris i fjor og flotte anmeldelser fra folk jeg normalt setter min lit til.

 

——–

 

Elin Brend Bjørhei har nylig vært på på den store bokkonferansen ThrillerFest i New York, og fått et par tips. Du kan lese hennes intervju med krimforfatteren Chelsea Cain her og psykologen og forfatteren Dennis Palumbo her: 

 

Elins sommerlektyre:

elin brend bjørhei
Foto: Christina Børding

På flyplassen forleden plukket jeg opp Prince of Thorns av Mark Lawrence. Jeg leser vanligvis ikke så mye fantasy, men omslag og beskrivelse fanget meg, og boken har gjort det samme. Klarer knapt å legge den fra meg. Det er mørkt og brutalt. Første bok i en trilogi skrevet av en debutant.

Det blir også mye krim på meg i sommer. Jeg planlegger å lese Evie Wylds All the Birds Singing, som jeg fikk anbefalt i The Mysterious Bookshop i New York. Boken har vunnet flere priser, og blander sjangere.

Jeg skal også få med meg Skyggegutten av Carl-Johan Vallgren, som utkommer i august, og Miniatyrmakeren av Jessie Burton som også kommer i august.

På leselisten står også Available Dark av Elizabeth Hand.
Jeg lette etter noe mørkt ala Gillian Flynn og fant Hand. Hun skriver litterære thrillere med fotografiverdenens svar på Lisbeth Salander i hovedrollen. Den første var utrolig god, så jeg gleder meg til nummer to.

 

 

Her er sommerlektyren til Tom Egeland og Victoria Spanthus:

Her er sommerlektyren til Jørn Lier Horst og Anders Neraal: