Mer sommer – flere bøker

BOK365 fortsetter å utlevere sine lesevaner. Her er flere boktips i sommervarmen.

Fjell eller sjø – skog eller by? Norge eller utlandet? Du har med deg en bok eller tre, ikke sant? Det har vi i BOK365 også …

 

BOK365s medarbeidere og venner er naturlig nok en lesende gjeng. Nå har hver av oss plukket ut fem bøker vi har lest eller skal lese i sommer. Kanskje kan noen av dem være noe også for deg?

Fredag fikk du sommerbøkene til Victoria Spanthus og Tom Egeland. I dag blottlegger vår facebook- og lyrikkredaktør Anders Neraal sine vaner. Det gjør også Jørn Lier Horst, som skriver bøker om både William Wisting og om CLUE-gjengen. Og artikler for oss. Her er Anders og Jørns sommervalg:

 

Anders’ sommerlektyre:

Har nettopp lest brev fra Kurt Vonnegut (Kurt Vonnegut, Letters, edited and with an introduction by Dan Wakefield).  En fornøyelse på alle vis. Kurt var en sann og humørfylt humanist, selv når livet ikke var en dans.

Selv om sommeren burde en økonom lese litt fag.  Kan hende er jeg en av få i landet som allerede har lest verdens mest omtalte fagbok:  Thomas Pikettys  Capital in the Twenty-First Century.  Ikke fordi jeg er en flittig djevel, men fordi jeg har jukset og innhandlet professorens assistent A.D.Thibeaults, An executive Summary of Thomas Piketty’s …. Fordelen med oppsummeringen er at den teller førti sider – en liten brøkdel av den teoretiske mursteinen som mange har kjøpt, men som få kan ha maktet å lese i fine været.anders

Leif GW Persson er en artig skrue med en god penn, ikke bare som kriminalforfatter. Selvbiografien Gutten til Gustav er en nydelig og personlig bok om GWs egen klassereise og den inkorporerer også mye av svensk etterkrigshistorie.

Når jeg får ferie, gleder jeg meg til å gi meg i kast med John Erik Rileys Heimdal (California), om kjendiskokken Balder Mehamn. I følge forlaget er dette en roman og kjærlighet og hukommelse, om mat og avfall, om identitet og det å være på flukt. Om folk som forsøker å gjøre alt riktig. Og likevel gjør alt galt. Dermed kan det passe godt og samtidig lese Niels Geelmuydens Sannheten på bordet, om produsenter som markedsfører og serverer oss noe de kaller for mat.

 

Jørns sommerlektyre:

Jeg har akkurat lest  De uønskede av min islandske venninne Yrsa Sigurðardóttir. En mørk kriminalroman der historien kretser omkring driften av et barnehjem på 70-tallet, og hvordan ringvirkningene av det umenneskelige regimet som rådet der har spredt seg inn i nåtiden. Som i flere av de andre bøkene til Yrsa spiller det overnaturlige også denne gangen en stor rolle. Frysningene hun maner fram passer bra på en varm sommerdag.

 

Helvetesilden av Karin Fossum bød på etterlengtet møte med Konrad Sejer. Han blir kalt ut til et sted i indre Vestfold der en liten gutt og moren hans er funnet brutalt drept i en overopphetet gammel campingvogn. Sejer er den samme som før. Tålmodig og forståelsesfull. En dyktig etterforsker og et ordentlig menneske som ikke overskygger de andre karakterene i historien. Historien er riktignok litt langsom og uten store overraskelser, uten at det ødelegger leseglede.

J L Horst

 

Som Gyldendal-forfatter er jeg også så heldig å få sniklese noen av høstens utgivelser. PDF-filen til Thomas Engers Våpenskjold ligger på iPaden. Det er fjerde boken om den vansirede nettjournalisten Henning Juul, og kommer ikke i salg før i slutten av august. En gåtefull historie om gamle hemmeligheter og veier som krysses.

 

Alt for lenge har boken til årets vinner av Rivertonprisen og Glassnøkkelen ligget og ventet. Den siste pilgrimen av Gard Sveen. ”Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg,” skriver juryen blant annet i sin begrunnelse. Da jeg møtte Gard på den store Krimimessen i Horsens i Danmark fikk jeg også et fascinerende innblikk i de virkelige hendelser som er brukt som bakteppe i historien, nemlig drapet på motstandsmannen Kai Holst som ble funnet død i en trappeoppgang i Stockholm i dagene etter frigjøringen i 1945.

 

Sommeren er jo gjerne tid for lettleste bøker. Det blir mye krim, men jeg liker også å lese bøker som belyser ulike former for kriminaliteten og forsøker å gjøre oss bedre i stand til å forstå årsakene og sammenhenger. Yngve Hammerlin og Paul Leer-Salvesen sin bok Voldens ansikter er en fagbok om vold, ondskap og skyld. Men det er også en bok om kjærlighet, godhet og håp som bør leses av alle som er engasjert i tunge og viktige samfunnsspørsmål.

Les også om Toms og Victorias sommerlektyre: Sommer – og tid for bok