– Det har vært et eventyr

Øyvind Hagen har solgt 1,4 mill. Dan Brown-bøker. I kveld er det duket for stjernemøte med Brown og Ken Follett på Sentrum Scene.

Når Dan Brown entrer scenen i kveld, sammen med Ken Follett, er det mange som har ventet i flere år på å oppleve ham live. Men det er ingen nordmenn Brown har betydd mer for enn Øyvind Hagen.

I 1999 solgte Øyvind Hagen sitt livsverk, forlaget Ex Libris, til Damm. Med på lasset fulgte rettighetene til Harry Potter-bøkene. Bare noen måneder etter at kontrakten var signert, smalt det: Harry Potter ble en av tidenes største internasjonale boksuksesser. Alle millionene Hagen tapte på handelen er et av de mest omtalte kapitlene i norsk forlagshistorie.

– Virket spennende

Men etter å ha slikket sårene og tatt et par-tre års pause, var Øyvind Hagen tilbake i manesjen i 2002 med forlaget Bazar. Bare et halvt år senere falt øyet på en annonse i Publishers Weekly:

– Jeg synes DaVinci-koden virket spennende, men jeg var sent ute, erindrer Øyvind Hagen. – Jeg hadde nettopp startet Bazar i hele Norden, men i mange land var rettighetene allerede solgt, så det var de norske rettighetene jeg måtte peile meg inn på. Jeg fikk natten på meg til å lese gjennom romanen, og la inn bud påfølgende dag.

Millionsalg

Resten er historie, som det heter: DaVinci-koden ble en av tidenes mestselgende romaner her hjemme – og plutselig var Øyvind Hagen tilbake «på toppen av verden»:

– Vi har solgt over 450 000 eksemplarer av DaVinci-koden. Totalt har vi solgt 1,4 millioner av Dan Browns bøker i Norge, forteller Øyvind Hagen, som også kunne glede seg over flere andre storsuksesser i sin første Bazar-år – som Sue Monk Kidds Bienes hemmelige liv og  Ildefonso Falcones Havets katedral. – Vi ble nesten fartsblinde.

Tidligere i år solgte Hagen Bazar Forlag – også denne gang til Cappelen Damm.

Les også: Cappelen Damm kjøper Bazar

Mestermøte i kveld

I kveld er det duket for mestermøte i Oslo, når Dan Brown og Ken Follett stiller på Sentrum Scene i samtale med Asbjørn Slettemark. Ken Follett skal i ilden først, deretter Brown, og avslutningsvis begge. Siril Malmedal Hauge og Jacob Young skal sørge for tonefølge til seansen.

Les også: Knut Gørvell: Må være Guds vilje

– Hyggelig og smart

Selv har Øyvind Hagen hatt gleden av å møte Dan Brown ved flere anledninger:

– Jeg måtte ham for første gang for åtte år siden i Boston. Siden har jeg møtt ham på et stort selskap i Firenze i 2013, og faktisk tre ganger i år, sier Hagen, og legger til: – Dan Brown er veldig hyggelig. Han er en smart og interessant samtalepartner.

Etter at Bazar ga ut DaVinci-koden, åpnet muligheten seg både for å gi ut de tidligere bøkene hans, og de som skulle komme senere – slik det har vært for de fleste av Dan Browns forlag rundt omkring i verden. Kun USA og Tyskland har gitt ut Browns bøker i kronologisk rekkefølge fra første bok. Nå er Dan Browns bøker oversatt til 56 språk og solgt i over 200 millioner eksemplarer verden over.

Tempo og driv

– Hvilken Dan Brown-roman er din favoritt?

– Det må jo bli DaVinci-koden. Fordi jeg har den historien jeg har med boken. Og fordi jeg synes DaVinci-koden har et veldig godt tempo og driv. Og så er jeg spesielt glad i Engler og demoner. Men jeg liker både de første bøkene, uten Langdon, og Browns ferskeste, sier Øyvind Hagen, som er spent på hva kvelden på Sentrum Scene vil bringe.

 

(Foto: Cappelen Damm)