Flyr høyt med lavkarbo

BOKHØSTEN: Lille Måne satser på stoffskifte – ikke redaksjonelt, men kroppslig. En bok om bønner og diabetes er forlagets hovedsatsing.

– Lille Måne har i løpet av året brukt mesteparten av tiden til å prøve nye konsepter, og vi kommer tilbake til det vi alltid har vært veldig gode på – kombinasjon av konferanser og forfattermøter, sier forlegger Jan Mesicek. – Vi har en posisjon på kostholds- og ernæringsbøker som få andre kan matche, så fremover fokuserer vi på det og selvutviklingsbøker.

Stor nett-interesse

Ikke bare holder Lille Måne liv i et gammelt satsingsområde, de pusser også støvet av gamle satsingstitler:

– I en periode har det vært veldig stille i vårt hovedfelt, kostholdsbøker med lavkarbo-fokus, og for et par uker siden ringte det en bokhandler som var så tydelig skuffet over at jeg ikke skulle trykke opp igjen Lavkarbo husmannskost, en av våre bestselgere fra 2012, at jeg gikk inn i den berømte tenkeboksen. Og jeg tenkte at den boken var jo veldig fin, og vi solgte ut førsteopplaget på 6000 ganske fort, forteller Mesicek. – Så jeg fant den frem fra biblioteket, for det var ikke et eneste eksemplar å oppdrive, og gjorde endel nødvendige oppdateringer. Nå er den blitt forbedret og fått et par nye oppskrifter, og er ute i bokhandel allerede i midten av november. Responsen fra bokhandlerne har vært bra og interessen for lavkarbo er svært stor på nettet.

Konferanser og seminarer

Hva vi putter i kroppen står også sentralt i Lille Månes tunge satsing på konferanse- og seminarvirksomhet. Den store kostholdskonferansen i Sandvika, Høstkonferansen, samlet 200-250 mennesker fra hele landet kommer. Ellers holder forlaget 3 seminarer med foredrag om stoffskifte, ernæring og generell livsstil i Trondheim, Kristiansand og Moss.

– Det er utrolig givende og sterkt å møte lesere som har lagt om livsstilen og oppnådd helsegevinster, etter å ha lest bøker du har utgitt, sier Jan Mesicek.

MED KOSTHOLD OG KONFERANSER: Jan Mesicek.

 

Bli en venne-vinner

Lille Måne har også fisket frem en annen klassiker fra bakrommet:
– Vi har nettopp lansert en ny utgave av Dale Carnegies udødelig Hvordan vinne venner, og frisket opp språket litt. Det var på tide å erstatte bankmann med banksjef i 2017! Carnegie har selv hele tiden oppdatert bøkene sine, så vi vet at det er i hans ånd, sier Jan Mesicek. – Dale Carnegies to bøker har gått i utallige opplag hos oss, og selv leste jeg nylig inn boken som lydbok. Det er utrolig hvordan helt «grunnleggende» råd om hvordan bygge relasjoner med andre mennesker, er så udødelige som de rådene han gir. Jeg liker spesielt hans råd om det å gi ros. Det er noe vi bør bli flinkere til alle sammen. Som Carnegie sier: «Enhver tåpe kan gi kritikk. Gi ærlig og oppriktig ros.»

Bønner er hovedsatsing

Lille Månes hovedsatsing i år er en bok om bruk av bønner i maten:

– Det er en klok liten bok skrevet av en blind type-1 diabetiker, som mistet synet på grunn av sin diabetes. Ikke bare mistet han synet, men kjæresten, som også var diabetiker, døde på grunn nyrekomplikasjoner av samme sykdom. Diabetes er en alvorlig, snikende sykdom som er i ferd med å bli et enormt helseproblem. Vår forfatter, Patrik Olsson, fant ut en modell der man ved bruk av bønner – klarer å senke blodsukkerstigningen markant, selv når man spiser «vanlig» mat. Ikke bare det: Ved å spise bønner får kroppen noe som heter «resistent stivelse», som er supernæring for de gode tarmbakteriene, forteller Jan Mesicek. – Det fascinerende med å jobbe med kostholdsbøker, er at det hele tiden dukker opp nye erfaringer og ny viten. Og det er lenge siden jeg er blitt så sjarmert av en bok som nettopp Bedre med bønner.

Med Risanger, penn og papir

I tillegg har forlaget sitt «Little Moon-imprint» for nye titler i pliktig-segmentet. Der går som «sudoku-rett i lomma»-serien veldig bra.

– Otto Risanger ringte for en uke siden og sa han plutselig var forlagsløs for sin årlige kjørebok på papir. Han traff jo en sjelevenn da, for selv er jeg blant de som foretrekker notatbøker med penn og papir, fremfor et uendelig antall apper og skjermer. Forlaget hans hadde som lyn fra klar himmel meldt opphør, og vi hadde muligheten til å snu oss rundt på dagen. Det hele skjedde over en kopp kaffe, og så var vi enige, forteller Jan Mesicek. – Sånn sett er det kjekt å være liten forlegger. Beslutningsprosessen trenger ikke ta lang tid.

 

Hovedbildet: Lars-Erik Litsfeldt og Patrik Olsson (foto: Lille Måne)