Duket for mestermøte

– Dan Brown og Ken Follett på samme scene er en verdensbegivenhet, sier Knut Gørvell foran forfattermøtet i Oslo.

Det er duket for et forfattermøte i Mayweather-McGregor-klassen tirsdag 31. oktober. Da møtes Dan Brown og Ken Follett på Sentrum Scene i Oslo, med Asbjørn Slettemark som programleder.

– Det er en verdensbegivenhet at de står på samme scene, sier Knut Gørvell, markedsdirektør i Cappelen Damm.

Som Beatles og Stones

– Hvordan kom dette i stand? Målbevisst jobbing, tilfeldig sammentreff i herrenes kalendere eller Guds vilje?

– Det må være Guds vilje. Endelig hadde Bazar-forlegger Øyvind Hagen lykkes med å få Dan Brown til Norge og overbevist agenten og ham om at vi måtte lage et stort publikumsarrangement på Sentrum Scene. Så fikk vi plutselig beskjed fra Ken Follett at han ønsket å komme til Norge for å gjøre research til en ny bok, og det var samme dato som arrangementet med Dan Brown. Siden har vi jobbet hardt for å få dem til å bli med på samme arrangement, sier Knut Gørvell.

– Det har ikke bare vært enkelt fordi det er som å få Beatles og Stones på samme scene. De vil helst stråle fullt ut alene. Så det har vært litt haling og forklaringer om det norske publikum før dette plutselig falt på plass. Kanskje ble de også litt smigret av hverandres interesse for å være på scenen sammen. Vi tror det er en gjensidig beundring, men det gjenstår å se.

Verdenslanseres denne høsten

Dan Brown er kjent som mesteren av kodekrim. Romanene hans, blant dem Da Vinci-koden og Inferno, er solgt i over 200 millioner eksemplarer verden over og oversatt til 56 språk. 3. oktober er det verdenslansering av hans nye roman Opprinnelse (oversatt av Kjell Jørgen Holbye). Også denne romanen med Robert Langdon i hovedrollen.

DAN THE MAN: Dan Brown med ny roman denne høsten.

 

Ken Follett er kongen av mursteinsromaner, og også han er en av verdens mest leste forfattere med over 160 millioner solgte eksemplarer av bøkene sine. Mange lesere kjenner ham fra debutromanen Nålen, men de senere årene er han mest kjent for sine historiske romaner. Den 12. september er det verdenslansering av hans nyeste roman Den evige ilden (Oversatt av Monica Carlsen).

Hvor går menneskeheten?

– Har de to noen fellesnevnere – utover å være internasjonale forfatterstjerner?

– Jeg har kun truffet Ken Follett, men mitt inntrykk er at Dan Brown har mye til felles med ham. For det første er de begge svært hardtarbeidende, meget grundige i sin research og ikke minst opptatt av å fange og dra leseren igjennom en fantastisk historie, sier Gørvell. Begge to tar også utgangspunkt i virkeligheten og drar på med fiksjon. Ken Follett har skrevet tidenes underholdningsroman fra det som regnes for gullalderen i England, både politisk og kulturelt: den elizabethanske tiden. Hovedfokus er spillet som foregår i kulissene for å holde Elizabeth I i live – og ved makten. Dan Brown er mye mer aktuell i sitt drama. Han berører den samme problematikken som Youval Noah Harri – Sapiens-forfatteren – skriver om i Homo Deus. Hvor går menneskeheten, hva skjer når kunstig intelligens utfordrer oss? De to viser nettopp hvordan romaner kan aktualisere og dramatisere virkeligheten mye bedre enn en fagbok. Og så er de begge to helt fantastiske fortellere og opptatt av å holde på leseren til siste side. Og de klarer det.

«Once in a lifetime»

– Dine egne forventninger til kvelden?

– Helt enorme, sier Gørvell og holder slett ikke igjen på innsalget: – Vi tror dette blir en «once in a life time»-opplevelse, og mange vil senere kunne si: «Jeg var der da Dan Brown møtte Ken Follett».

I dag legges billettene ut:

– Løp og kjøp. Det tar nok lenger tid enn Bruce Springsteen før det blir utsolgt, men løp og kjøp billetter likevel. Dette må folk få med seg, sier Knut Gørvell.

 

(Hovedfoto: ken-follett.com)