Slik blir bokfestivalen på NRK

LILLEHAMMER V2: Blå skyer og stinn brakke i teltet under fjorårets festival. Slik blir det ikke i år, men det kan bli god stemning likevel.

Bøker tre dager til ende i NRK. Lillehammer-festivalen sendes i alle kanaler 29.-31. mai. Her er planene så langt, for strømmingen gjennom helgen.

– Vi er glade for å ha fått med oss så mange av de utenlandske gjestene. Blant dem er Junot Díaz, Sara Stridsberg, Linda Knausgård Boström, Alexandar Hemon, Mariana Enriquez og Masha Gessen, forteller Marit Borkenhagen til BOK365.

I april ble det klart at Litteraturfestivalen på Lillehammer slo seg sammen med NRK for å lage en helt spesiell festival. Det blir en kombo av strømming på egne sider, nrk.no, radio og tv og sendetidspunktene ser slik ut:

Fredag 29. mai
litteraturfestival.no: kl 11.00-19.00
NRK 2: kl. 19.00-21.00

Lørdag 30. mai
litteraturfestival.no: kl 11.00-17.00
NRK P2: kl. 17.00-19.00
NRK 2: kl. 19.00-21.00

Søndag 31. mai
litteraturfestival.no: kl. 11.00-16.00
NRK P2: kl. 16.00-17.45
NRK 2: kl. 17.45-19.45

Alt blir i tillegg sendt på litteraturfestival.no

Den tradisjonelle litteraturquizen blir med en av dagene. Siss Vik og Hans Olav Brenner ledet den i fjor og gjør det igjen i år. Også stor quiz om barne- og ungdomeslitteratur strømmes.

I tillegg skal festivalen strømme bibliotekdebattene. En av dem skal handle om ekkokammer og ytringsfrihet.

To «norske» originaler?

Et av programmene fredag, er med forfatterne Kim Leine og Beate Grimsrud. De er norske. Leine er også dansk, Grimsrud også svensk. I hvert fall i språket, for begge oversetter bøkene sine fra det andre nordiske språket til norsk. Eller er det snakk om to originaler? Grimsrud er også sentral lørdagen i festivalen.

SKRIVER PÅ SVENSK: Beate Grimsrud oversetter sine romaner til norsk. (Foto: Maja Hattvang)

Debutantene pleier å lese i Søndre Park på Lillehammer, men nå gjør de det digitalt. Fire av dem kommer, og vi får føre Vesaas-foredraget av årets vinner Hanna Stoltenberg. Fredagen bringer også foredrag av Marie Aubert og Tormod Haugland.

Lørdag og avhengighet

Årets Bjørnsonprisvinner Maja Lunde er sentral i festivalen og dukker opp lørdagen, en dag som også tar tempen på «babybøkene», et av de store temaene i ny, norsk skjønnlitteratur de siste årene.

Kjærestene og forfatterne Martin Svedman og Maria Kjos Fonn har begge slitt med avhengighet, og de har begge skrevet om det. Kan skrivingen være en vei ut, eller egner den seg bedre til å reflektere i ettertid? Det er psykologen og forfatteren Peder Kjøs som spør.

Det går også forlydener om et mestermøte mellom Lars Mytting og Jo Nesbø, men det er ennå uklart hva som skal sendes på radio og hva som skal gå på tv. Det vi omtaler her, er strømmeprogrammet.

Nytt mestermøte

Nytt mestermøte blir det på søndag, ved to av stad-ene i norsk offentlighet: Dag Solstad og Kjartan Fløgstad. Og det blir Sara & Sara: Sara Stridsberg og Sara Lundberg. I tillegg kommer Patrik Svensson, som skrev den store boka om ål. han samtaler med Morten Strøksnes, som laget suksessen Havboka.

DELTAR: Ål-bokas skaper Patrik Svensson. Foto: Emil Malmborg

Flere av de internasjonale navnene skal snakke søndagen, blant dem Junot Díaz og Masha Gessen om å overleve eneveldet, som begge har erfaring fra.

Det nøyaktige programmet for radio- og tv-sendingene på NRK, kommer senere.