Lyrikkliste fra coronaens April

Runner-up: Alexander Fallo - foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

LYRISK: Vi har vent oss til å finne Trygve Skaug på toppen av lyrikklistene. For første gang på lenge kan posisjonen være truet.

Dramatiske tider som dagene vi nå gjennomlever, bringer ofte med seg endringer. Økt interesse for lyrikk kan være en. Det er ro og ettertanke å finne i poesien.

Slik innleder Helge Torvund sin nye samling, Liljevile:

 

EIN HEIM

Eg vil at dette diktet skal vera ein heim
Eg vil at dette diktet skal opna ein tung port
Eg vil at dette diktet skal teikna ein stor sirkel
og eg vil at alle som stig inn i denne sirkelen
skal kjenna seg trygge, kjenna seg heime,
kjenna seg verna og tekne vare på.

Eg vil at dette diktet skal stryka alle kinn
Og halda om alle skuldrer som treng det
Eg vil at dette diktet skal ta imot all sorg
all fortviling og avmakt og motløyse
At dette skal vera eit dikt som kan
ta opp i seg alt som er meiningslaust
og løysa det opp i morgonlyset
som er samla i dis og dogg og tårer

Eg vil at dette diktet skal vera ei gåve
til alle hjarte som bankar svarlause i mørkret
Til alle sinn som ikkje kan slutta å tvile
og som går rastlause i ring og er utan fred og kvile
Eg vil at dette diktet skal vera som eit fang
Som ein varm venn som held omkring det såraste du er

Eg vil at dette diktet skal vera ein heim
ein stad, ein plass, ei hytte, eit hus, ein katedral
for alt i oss som lyttar og ventar og veit
Eg vil at dette diktet skal seia
Kom! Me er her
i dette ufattelege – saman.

 

Mars 2019

Vi må så langt tilbake som til mars i fjor for å finne ei lyrikkliste uten Trygve Skaug som konge på haugen. Den gang var Skaugs sammensvorne i kunsten av å blande diktning med musikk, Stein Torleif Bjella i teten. Sistnevnte finner vi fortsatt inne på lista, men nå lengre ned.

Debutant som runner-up

Den som fremst utfordrer Skaug, er debutant Alexander Fallo (f. 1984) med den friske tittelen Du fucker med hjertet mitt nå. Diktsamlingen handler om et parforhold som tar slutt, om å miste en far og ensomheten man føler når man for første gang i livet er helt alene. Jeg-et i diktene trer gradvis frem gjennom korte og ubesvarte setninger. Fallo er allerede en godt etablert poet, da han i mer enn seks år har publisert dikt på Instagram til sine nå 20.000 følgere. Han har publisert dikt i flere antologier, men dette er hans bokdebut.

Intervju med Alexander Fallo kan du følge her.

Nyskapende lansering

Henning H. Begsvåg har fått mye rosende omtale for sin ferske samling Dette er ikke et stille sted. Bergsvågs syvende diktsamling utkom samtidig som at landet stengte ned. Snodig nok er nettopp dette temaet for samlingen:  – Den handler om en tilstand der folk ikke våger å gå ut, der alle sitter hjemme og leser eller ser på skjermene sine. Byen ligger øde, butikkvinduene er tomme, alle er på Nav, slik sammenfatter Bergsvåg stemningen i boka i et intervju med Bergensavisen.

Ettersom landet var stengt, lanserte Bergsvåg samlingen digitalt, hjemme fra sin egen stue. Med seg i kroken hadde han Tomas Espedal og et glass vin. Dikteren har fått 58 venner til å lese inn dikt via videosnutter. Her finner vi navn som: Herborg Kråkevik, Torgrim Eggen, Frode Grytten, Erlend Nødtvedt, Unni Askeland, Hanne Ørstavik, Tom Egeland, Pedro Carmona-Alvarez, Gunnar Staalesen, Gunnhild Øyehaug, Ameli Isungset Agbota, Tore Renberg, Ine Marie Willman, Hildegunn Dale og Stig Holmås.

Hele lanseringen finner du her.

Jær-sjaman nær toppen etter kun en uke

Den tredje utfordreren til Trygve Skaug er ingen ringere enn ovennevnte Helge Torvund. Samlingen Liljevilje kom ut helt mot slutten av april og fikk dermed bare med seg en knapp uke i bokhandelen, likevel plasserer den seg høyt på lista. Mottagelsen av samlingen har vært varm. Kritiker Eirik Lodén i Stavanger Aftenblad tar av seg lua: – Dette er ein stillferdig triumf av tålmodig skaparvilje og livskraft. Lodén gir Liljevilje toppkarakter, terningkast seks.

Flere anmeldelser med lignende superlativer vil helt sikkert følge. Dette er dikt som både treffer og berører.

Sorgen over Hassan

Det danske stjerneskuddet Yahya Hassan fikk bare være med oss i 24 år. «Han var et brøl gjennom Skandinavia». Begravelsen fant sted på tirsdag.

Fred over Yahya Hassans  minne.

Men diktene vil leve. Hassans bortgang på aprils siste dag, sammenfalt tragisk nok, med lanseringen av hans siste diktsamling, Hassan 2 – i norsk språkdrakt. Førsteopplaget ble revet bort, men Strawberry Publishings skjønnlitterære imprint, Armada melder at nytt opplag vil være på plass i hyllene i løpet av få dager.

På lista denne gang blir Yahya Hassan dermed å finne med sin første samling, Hassan – fra 2014. Håvard Rem anmeldte boka for BOK365 og ga den en sekser.

Les hele Håvards anmeldelse her.

Ei perle dukker opp

En av de siste par årenes mest helstøpte diktsamlinger er etter vår mening, Med øksene dei haustar inn. Ei rent ut nydelig og stillferdig bok. Uvisst av hvilken årsak, fikk samlingen aldri oppmerksomheten den fortjente, selv ikke etter en sekser fra selveste VG

Det ble med dette stor gjensynsglede da Sigmund Løvåsen dukket opp på lista. Kanskje noen i forlaget har bestemt seg for å løfte en finger.

Vår omtale av samlingen kan du lese her.

Klima i coronaens tid

Til sist skylder vi å bemerke en sterk sjetteplass for diktdebutant Ida Frisch (f. 1990). Noe forunderlig er Frisch, sammen med den polske nobelprisvinneren Wislawa Szymborska, eneste kvinnelige diktere på lista.

Kjære Grønland er en sørgesang som kretser rundt klimaspørsmål og vårt forhold til naturen. – Lett å glemme i pandemitiden, men ei bok vi vil komme tilbake til.

Boklista for lyrikk – Uke 14 – 18 – 2020

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape. Klikk på lenkene i lista for å lese mer om samlingen, eller forfatteren.
WordPress Tables Plugin