Jordsjukantologien

Stein Torleif Bjella (foto: Signe Fuglested Luksengard)

Lyrisk: Stein Torleif Bjella. Uten instrument.

Trubadur Stein Torleif Bjella er lett å like. Upretensiøs og godmodig, med et skrått blikk på verden. Nå er hans første diktsamling Jordsjukantologien utkommet på Forlaget Oktober. Anmelderne er positive.

Inspirasjon til diktsamlingen har Bjella hentet fra den hundre år gamle Spoon River-antologien til den amerikanske poeten Edgar Lee Masters. I et intervju med Oktoberjournal forteller Bjella: – Masters er meistaren og Spoon River er ei fantastisk bok å ta fram med jamne mellomrom. Ei bok eg har kjent lenge. Der er det fleire hundre dikt med døde stemmer frå kyrkjegarden i ein amerikansk småby. Eg lot meg inspirere av Spoon River, sjølv om den har heilt andre reglar og innhald og omfang.

Stein Torleif Bjella forteller også at diktene er kommet til ved at han begynte å improvisere fram tekster mellom sangene på sine konserter. Bandet spilte improkomp i bakgrunnen, tekstene kalte de «spoken words». Det var femten slike han første sendte til Oktober. Forlaget ville ha mer, og disse har Bjella ferdigstilt i løpet av sommeren.

Mottagelsen har vært god. Anmelder Arne Hugo Stølan i VG skriver at samlingen er spenstig, tankevekkende og smart. Ingunn Økland i Aftenposten lar seg også begeistre: – En forfriskende diktsamling med uvanlig stort publikumspotensial. (..) Jordsjukantologien er full av satiriske portretter. Men Bjella er også en forsonet poet som tross alt ser med ømhet på menneskenes dårskap.

Oktoberjournal har bedt Bjella velge ut et av diktene i samlingen. Det ble dette:

 

Den unge kvinna vann endeleg fram

 

Ho kjøpte Storelien.

Barndomsminnet frå slåttearbeid

var det vakraste ho hadde.

 

Det er langt frå

klokketårn og parkanlegg

ved Landbrukshøgskulen på Ås

til steinhelvetet på åtte hundre meter.

 

Ho starta grønsakproduksjon

og avla gamalnorsk spæl.

Vurderte dagstøtt å gi seg

men det var noko

med dei klasselause

og solidariske dyra.

Ingenting var tilfeldig:

hardføre

nøysame

sterke søyer

kosthaldet

døgnrytmen

tråkk mot vatn

tråkk langs vatn

flukt og flokkliv.

 

Og så bekrane då

som fann kvarandre

i eit slags fellesskap.

 

 

Stein Torleif Bjella Jordsjukantologien (Forlaget Oktober, 2017)
Bokdesign: Egil Haraldsen & Ellen Lindeberg | EXIL design