Sagakonger og familiefeider

DAGENS FRAMSNAKKER: Per Arne Drangsholt.

FRAMSNAKKING: I dag får vi servert konfliktstoff fra to helt ulike tidsepoker.

Førjulens kanskje vakreste eventyr ruller videre på Bok365. I vår Framsnakker-spalte utfordrer vi en rekke forlagsfolk til A) å løfte frem en bok fra eget forlag (og kun én) som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. I dag tar vi turen vestover til Stavanger og Per Arne Drangsholt i Saga Bok.

Kamper og konflikter

– Jeg velger sagaen Ågrip av årets bøker fra Saga Bok. Ågrip er sammen med Den legendariske Olavssaga de første bøkene som er nedtegnet på gammelnorsk i Norge, og er med det fundamentet som norsk litteratur hviler på. Den ble skrevet flere tiår før den mer kjente Heimskringla av Snorre, forteller Drangsholt.

– Det er en tettpakket fortelling med oversikt over de norske sagakongene fra Harald Hårfagre til samkongene Sigurd, Inge og Øystein – med kampene, konfliktene og til tider frisk kritikk av kongene som misbruker sin makt. Det er en lettlest bok som også kan være en introduksjon til de som tidligere ikke har lest noen originale sagaer.

– Kort og artig

For å hente favoritten fra et annet forlag går turen til Oslo og Cappelen Damm i Akersgata:

Giæver og Iunker av Erlend Loe er en kort og artig bok om Giæver senior, som på sine siste dager ønsker å overføre kunnskap om familiehistorien, feiden med Iunkerne og tilsynelatende praktiske tips til sin sønn. Han forteller om historisk strid med Iunkerne som, ifølge ham, alltid har vært tvilsomme karakterer med dårlige gener. Dette i motsetning til Giæverne og ham selv som kommer rett så godt ut av det. Det er drøye fortellinger hundrevis av år tilbake med konflikt, kamper og drap, fortalt på en knapp og fornøyelig måte, sier Drangsholt.

 

Se også våre andre framsnakkere så langt:

Anitra Figenschou, Figenschou forlag: Startskudd med data og dikt

Marius Hjeldnes, Spartacus: Kollaps og traumer

Helle Sommerfelt, Dreyers: Ny støy og gammel visdom