God morgen, ARK Asker!

På en av årets varmeste dager er det virkelig en god morgen hos Ark Asker.

I gågata i Asker sentrum har det alltid ligget en bokhandel, og de siste årene har det vært bokkjeden ARK som har hatt utsalg i bokhandlerlokalet. Asker er en forstadskommune til hovedstaden, og ligger kun 30 minutter unna Oslo sentrum. Ikke bare kan de skryte på seg å ha kronprinsfamilien som innbyggere, men de er også et viktig knutepunkt med Norges femte største togstasjon målt i antall reisende.

 

Asker er et forstadssentrum med en levende gågate og hyggelige mennesker – og mange av dem titter ofte innom bokhandelen. Selv på en av årets varmeste dager, og midt i sommerferien, kryr det av kunder i butikken. Medarbeiderne bak kassa bærer t-skjorter med oppfordring til kundene om å spørre om deres sommerfavoritt – noe de veldig gjerne gjør. Medarbeiderne i denne bokhandelen strekker seg langt for kundene, for eksempel leter de gjerne etter utgåtte varer som kanskje kan ha lurt seg vekk i et hjørne. Men om de skal invitere en forfatter på besøk, velger de med svært egoistiske baktanker. De vil helst ha en forfatter de kan ha helt for seg selv, uforstyrret fra folkemengdene som ønsker signaturer.

 

Navn: Kamilla Opdahl, 24 år

 

Jobber hos: Ark Asker siden jeg var 17 år. For tiden studerer jeg i Trondheim, men jobber her som sommervikar.

Ark Asker

 

Er det en god morgen?

Ja, det er en god morgen – selv med varmen har vi hatt flere kunder innom i disse tidlige morgentimer.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh. Jeg har dessverre ikke lest denne selv.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Map of bones av James Rollins. Rollins er en fantastisk dyktig forfatter, og det er ikke en bok han har skrevet som jeg ikke har lest og elsket. Map of bones er en spennende fortelling, hvor de reiser over hele verden for å løse opp i et eldgammelt mysterium. Rollins er en fantastisk forfatter, og jeg gleder meg allerede til den neste boken utkommer i august.

Harry Potter og Halvblodsprisen. Jeg har begynt å lese Harry Potter bøkene på nytt igjen, men jeg er jo mest glad i bok nummer seks i serien, nemlig den om Halvblodsprinsen. I denne boken får vi en større innsikt i Fyrst Voldemorts bakgrunn, som vi ikke har fått i de tidligere bøkene. Vi får vite mer om hva som har gjort ham til den ham er, og handlingen er dessuten veldig spennende.

Dødens bok av John Stephens. Dette er siste bok i serien Begynnelsens bøker. Jeg har faktisk ikke lest denne enda, siden jeg ikke var klar over at den hadde kommet ut. Jeg har derimot lest de to første i denne triologien, Smaragdatlaset og Ildkrøniken, og jeg gleder meg masse til endelig å få lese avslutningen.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Hva er din sommerfavoritt?» fordi dette står på T-skjortene våre, at kunden skal spørre oss om vår sommerfavoritt.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Drageløperen av Khaled Hosseini. Jeg leste den som ganske ung, jeg var kun 15 år, og boken gjorde sterkt inntrykk. Det er en gripende historie, som fremdeles sitter med meg. Housseini er en fantastisk god forfatter, og Drageløperen er rett og slett en vakker bok.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Det må være de som nekter å innse at noen kontorartikler ikke lenger finnes i vårt sortiment, og hevder hardnakket at vi fremdeles har det. Vi har mang en gang lett forgjeves etter store binders og lignende på grunn av dette.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Hermine Grang fra Harry Potter-bøkene. Hun er en utrolig oppvakt jente som kan veldig mye om mye forskjellig. Hun er som et oppslagsverk, samtidig som hun er en artig dame. Jeg tror hun hadde passet bra inn her med tanke på hvor mye ungdomsbøker som blir solgt i denne butikken.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

James Rollins, uten tvil. Mest fordi jeg har lyst til å møte ham, og ikke fordi jeg tror han kommer til å trekke så mange mennesker. Han hadde kanskje klart å trekke en del mennesker hvis signeringen var i Trondheim eller Oslo, men her i Asker tror jeg ikke det hadde kommet så mange – så da kunne jeg pratet med ham alene.