Petrona Award til Staalesen

Foto: Helge Skodvin

Gunnar Staalesen mottar britisk krimpris for klassisk Varg Veum-krim.

Gunnar Staalesen er tildelt den britiske krimprisen Petrona Award for beste skandinaviske kriminalroman 2016.

Det er for boken Der hvor roser aldri dør (Where Roses Never Die), som kom ut i Storbritannia i fjor, Staalesen mottar den prestisjetunge utmerkelsen.

«Petrona Award» gis til beste skandinaviske krimbok av året. Prisen er oppkalt etter krimbloggeren Maxine Clarke som døde i desember 2012, og som skrev under navnet «Petrona». Tidligere vinnere er Liza Marklund, Leif G.W. Persson, Jørn Lier Horst og Yrsa Sigurdadottir.

 

Også Ravatn kortlistet

Der hvor roser aldri dør ble gitt ut på norsk i 2012, og høstet både femmere og seksere i norske aviser.

Agnes Ravatn var også på kortlisten til den britiske krimprisen sammen med Staalesen for Fugletribunalet.

Ravatn sa til BOK365 da kortlisten var klar at hun ikke ser på seg selv som krimforfatter, men at britene kaller den en psykologisk thriller og plasserer den i krimsjangeren synes hun egentlig er helt okay.

 

Horst i fjor

Petrona Award er altså en britisk pris som deles ut årlig til «Best Scandinavian Crime Novel of the Year». I fjor tilfalt prisen Jørn Lier Horst for romanen Hulemannen, med den engelske tittelen The Caveman.

Betegnelsen «Scandinavian Crime» er forøvrig litt utvannet, i og med at kandidater fra hele Norden er med i betraktningen. Blant de seks kortlistede i år var også islandske Yrsa Sigurđardóttir og finnene Kjell Westö og Kati Hiekkapelto. I tillegg var Leif G.W. Persson nominert for The Dying Detective, som kom på norsk i 2011 under tittelen Den døende detektiven.

 

Klassisk Veum

Årets vinner Der hvor roser aldri dør har gjort det svært bra på det britiske markedet. I desember havnet boken på sjetteplass på listen over solgte lydbøker på Amazons lydstrømmetjeneste audible.com. Boken er oversatt av Don Bartlett.

I Der hvor roser aldri dør fortelles det om tre år gamle Mette Misvær, som for 25 år siden forsvant sporløst fra sandkassen utenfor hjemmet i det fredelige boligstrøket Nordås utenfor Bergen. Foreldelsesfristen for forbrytelsen er i ferd med å løpe ut, og Mettes mor gjør et siste fortvilt forsøk på å finne ut hva som skjedde med datteren. Det blir Varg Veum som får oppdraget.