Nygårdshaug fyller 70

I år det 50 år siden Gert Nygårdshaug debuterte. I dag fyller han 70 år.

Gert Nygårdshaug er mannen bak «Folkets favoritt», ifølge en kåring fra 2007. I dag er Mino-trilogien, som folkets favoritt Mengele Zoo er en del av, solgt i 400.000 eksemplarer. 

 

Forfatteren fra Tynset debuterte allerede i 1966, bare 20 år gammel, med diktsamlingen Impulser. Siden har det blitt en rekke bøker i flere sjangere. Størst suksess har han hatt med den nevnte Mino-trilogien. Og med krimbøkene om gourmeten Fredric Drum og hans skarpe etterforsker-onkel, Skarphedin Olsen.

I alt 37 bøker er det blitt på de 50 årene Nygårdshaug har vært i aktivitet som forfatter. I høst kommer nummer 38, som allerede har fått tittel og som er ventet i butikken i august. Der møter vi Fredric og Skarphedin igjen. Og det er mange som gleder seg til det.

Du kan lese mer om det her:

 

gert signerer
Le Zoo de Mengele: Gert Nygårdshaug signerer bøker i Frankrike. Foto: Privat

 

Pensum

Mengele Zoo ble ble i 2007 kåret til «Folkets favoritt» og «Tidenes beste bok i Norge» i et samarbeid mellom NRK, Dagbladet og Norsk litteraturfestival.

Boken handler om regnskogbarnet Mino Aquiles Portoguesa. Faren lærer ham å jakte på sommerfugler, men en dag rammes landbyen deres av en katastrofe. Mino må rømme, og tar seg ut i den store verden. Etter hvert blir han grunnlegger av «Mariposa-bevegelsen», og begynner å terrorisere makthaverne som står bak ødeleggelsen av skogene og økologien.

Mino-trilogien har pr. i dag altså solgt i over 400.000 eksemplarer i flere land. Den er pensum på flere norske og franske gymnaser, og spesielt Mengele Zoo når stadig nye lesere.

Les også: 25 år med Mengele Zoo

 

mengele

Klarer å bestille østers

Nygårdshaug har lesere og fans i alle aldre. Temaene i bøkene spenner vidt, fra krim til norske folkeeventyr, fra økologi til filosofi, arkeologi, religion og politikk. Han elsker mat, vin og reiser. Da Mengele Zoo ble lansert i Frankrike for to år siden spurte BOK365 om han snakket fransk.

– Jeg klarer å bestille østers, sa gourmeten da.

 

Les også: Le Zoo de Mengele
Gert Nygårdshaug har et nært forhold til sine lesere. Han arrangerer `litterære salonger», der det kommer lesere fra hele landet for å møte ham. Så langt har over 500 lesere kommet til disse salongene i hjemmet hans i Lier.

Jubilanten skal ikke ha noen stor feiring. Dagen tilbringes sammen med nærmste familie. Skal vi tippe at det er rundt et bord over et utsøkt måltid?