Le Zoo de Mengele

Gert Nygårdshaugs Mino-trilogi gis ut på fransk.

Gert Nygårdshaugs mest kjente roman, Mengele Zoo, er lansert i Frankrike under tittelen Le Zoo de Mengele. Forfatteren selv var i landet i forrige uke og fikk en mottagelse han knapt hadde drømt om.

 

 

– Skjønner ikke at slikt kan vederfares meg, en enkel gutt fra landet, sier Gert Nygårdshaug om oppmerksomheten han og boken fikk i vinen og matens hjemland. Le Zoo de Mengele har et førsteopplag i Frankrike på 7000 bøker, og ifølge forlaget Juritzen er anmelderne er så langt svært begeistret.

«Øko-thrilleren» Mengele Zoo ble første gang lansert i 1989, og tar opp temaer som miljøvern, imperialisme og nord-sør konflikt. Den var relativt tidlig ute med å sette litterært fokus på raseringen av regnskogen. Hovedpersonen i boken, Mino, er født i regnskogen, der han er sommerfuglfanger. Han elsker jungelens mangfold av liv, men samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper. En dag rammer katastrofen hans egen landsby, og Mino står plutselig alene. Etter dette forvandles Mino til en fryktet kriger med ustoppelig hevntørst. I spissen for den beryktede sommerfugl-ligaen drar han ut i verden og sprer terror og skrekk.

 

jusi og gert
To populære skandinaver i Paris. Jussi Adler Olsen og Gert Nygårdshaug.

 

Ekstra stas med Frankrike

Gert Nygårdshaug er akkurat kommet tilbake etter lanseringsdager i Frankrike. Det var mottagelse på ambassaden, det var opptreden på en stor bokmesse og en rekke intervjuer. Og han er naturlig nok svært glad for at romanen når ut til stadig nye lesere.gert1

– Det er jo storartet, da temaet i boken dessverre er like aktuelt nå som for 25 år siden, da boken kom ut. Og nå gir Juritzen ut alle tre bøkene på nytt, også som skoleutgave, sier Gert Nygårdshaug til BOK365.

– Som gourmet og vinkjenner … kan du innrømme at det er litt ekstra stas å bli utgitt i Frankrike?

– Veldig stas. Jeg elsker jo alt som er fransk, maten, vinen, litteraturen, filosofien og … Tour de France!

– Er det konkrete utgivelsesplaner for resten av trilogien også?

– Ja. Forlaget har kjøpt alle tre. Neste bok kommer i januar 2015.

 

geetambassade
Signering i mondene omgivelser. foto: Privat

 

Også Drum-bøkene blir franske

Gert Nygårdshaug forlot i vinter sitt forlag gjennom et langt forfatterskap, Cappelen Damm og meldte overgang til Juritzen.

Les også: https://bok365.no/artikkel/nygardshaug-til-juritzen/

I forbindelse med overgangen kjøpte han ut rettighetene til nettopp Mino-trilogien. Men hva med bøkene om gourmeten Fredric Drum?

– De tre første Drum er også kjøpt av dette forlaget, sier Gert Nygårdshaug til BOK365.

– Du har mange trofaste lesere i Norge, og er oversatt til blant annet russisk og tysk pluss flere mindre språk. Tror du det at bøkene nå kommer på et stort språk som fransk gjør at det kan bli enda flere oversettelser?

– Det hadde jo vært veldig fett!

– Snakker du fransk selv?

– Un peu. Jeg klarer å bestille østers, smiler gourmeten.

 

Mengele Zoo ble ble i 2007 kåret til «Folkets favoritt» og «Tidenes beste bok i Norge» i et samarbeid mellom NRK, Dagbladet og Norsk litteraturfestival.