Ti tips til påskekrimmen

Tove Alsterdal (Foto: Annika Marklund)

BOK365s Elin Brend Bjørhei gir deg sine beste tips til årets påskelesing, og på listen finner du blant annet Tove Alsterdals nyeste krim på norsk.

I ukens «Ti på tirsdag tar vi for oss krim. Påskekrim i bokform er en godt forankret tradisjon blant nordmenn på påskeferie, og denne våren byr på mange gode krimtitler.

Med disse ti titlene bør du være sikret mange gode og spennende lesestunder, her finner du dessuten to gode titler fra bokhøsten 2015:

Tove Alsterdal: Ingen vei tilbake

ingen vei tilbake terningkast

En mor forsvinner i Argentina, og mange år senere begår en av hennes døtre selvmord. Eller gjør hun egentlig det? Alsterdals roman ligger i grensesjiktet mellom krim og vanlig roman, det er en imponerende bred og sammensatt fortelling som er like mye familiedrama som politisk thriller. En av vårens beste krimutgivelser.

 

Torkil Damhaug: En femte årstid
9788202512309
Torkil Damhaugs femte kriminalroman har høstet ovasjoner og fantastiske kritikker fra Norges anmeldere. Boken, som er like mye en thriller som en slektsroman, handler blant annet om fire ungdommer som foretar seg noe som får fatale konsekvenser.  Anmelderne har særlig pekt på Damhaugs psykologiske innsikt når de roser romanen.

 

Øystein Wiik: Rekviem

9788203360060

Øystein Wiik skriver spenningsromaner av internasjonalt format, og denne boken er ikke noe unntak. Vokalisten i Norges største svartmetallband våkner opp med en død pike ved siden av seg i hotellsengen. Boken inneholder også et spektakulært gisseldrama i Røros kirke. Veldig spennende, til tider groteskt og meget godt komponert.

 

Robert Dugoni: Min søsters grav

Dugoni_Robert_min_søsters_grav_front_høyoppløst

Da det blir funnet et lik øyner etterforsker Tracy Crosswhite en mulighet til å få endelig svar på hva som skjedde da hennes søster forsvant for over tyve år siden. Dugoni blir sammenliknet med John Grisham i USA, og denne rettslige thrilleren leder tankene an til Grishams tidligere utgivelser og er veldig vanskelig å legge fra seg.

 

Marit Reiersgård: Paradisbakken

Paradisbakken

Et gammelt drap står også i sentrum i Reiersgårds tredje krimroman. Hun skriver trygt og godt, og om vanlige mennesker som leseren lett kan identifisere seg med. I boken tar hun også et utradisjonelt og modig valg, og setter fokus på viktige tema.

 

Clare MacKintosh: Jeg lar deg gå

9788202498559

Da Jennas fem år gamle sønn blir påkjørt av en bil og dør, faller livet hennes sammen. Jenna forlater sine vante omgivelser og isolerer seg på en hytte for å takle sorgen. Et samstemt anmelderkorps mener at dette er en av de beste, oversatte krimtitlene denne våren og fremhever at det er en psykologisk thriller som passer dem som blant annet likte «Flink pike».

 

Heine Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen

9788203360541

Heine Bakkeid spås en spennende krimforfatterkarriere etter at anerkjente Salomonsson Agency gjorde ham til en av sine forfattere allerede før denne boken var utgitt i Norge. Vår anmelder i Magasinet BOK mente at dette var en spennende krimroman som var vanskelig å legge fra seg og med en særegen stil, og andre anmeldere har pekt på Bakkeids sans for det gotiske og groteskte, og hans littetære talent.

 

A.J. Kazinski: Den gjenfødte morderen

9788205488595

Et giftdrap blir begynnelsen på en etterforskning som blir livstruende for Niels Bengtzon. Det metafysiske står i sentrum også i denne veldig spennende krimromanen, som dessuten er reflekterende og godt skrevet. En bok det er vanskelig å legge fra seg.

 

Peter Swanson: De som fortjener det

9788202486235

En mann og en kvinne møtes i baren på en flyplass og inngår en høyst ukonvensjonell avtale. Denne mørke, spennende og overraskende krimromanen, som er inspirert av Patricia Highsmiths «Strangers on a train», er også en av vårens anmelderfavoritter.

 

Caroline Kepnes: Du

9788251684682

Da bokhandleren Joe møter Guinevere blir han besatt av henne, og fast bestemt på at hun skal bli hans. «Du» er en skikkelig spennende, nifs og mørk psykologisk thriller om stalking og besettelse, og du legger den neppe fra deg før du har kommet til siste side.

(Hovedfoto: Annika Marklund)