– Mitt mål er å forebygge nye ulykker

SAKLIG ONSDAG: Norges skredekspert Kjetil Brattlien og forfatteren bak boken "Snøskred", oppfordrer til å tilpasse påsketuren etter forholdene.

Toppturer og friluftsliv er en del av den norske folkesjelen. Dessverre er de aller fleste av oss grovt kunnskapsløse når det gjelder skredfare. Hver vinter skjer det store og mindre ulykker i Norge som følge av snøskred. Den typiske dødsulykken skjer med en mann i 40-årene som har valgt å kjøre på ski i bratt og skredfarlig terreng. Når vi nå er inne i høysesongen for høyfjellsbesøk er det viktig å minne på at en god tur er en trygg tur. 

 

 

Det er ikke mange som kan kalle seg snøskredekspert, men mer enn 25 års erfaring i feltet har gitt Brattlien den uformelle tittelen. Han arbeider til daglig som senioringeniør ved Norges Geoteknisk Institutt, og har tidligere gitt ut Den lille snøskredboka. I hans lange karrière har han undersøkt alle snøskred ulykker i Norge der liv har gått tapt, og ønsker å øke kunnskapen om snøskred. En risikovurdering før man legger ut på tur kan redde liv.

 

Snøskred har som målsetting å gi kunnskap og refleksjon slik at flere velger å dra på turer der de kommer trygt hjem. Boken gir en kort innføring i den viktigste kunnskapen om snøskred som alle må kunne, og ser nærmere på tidligere skredulykker og hva vi kan lære av dem. Boken gir god rettledning om hvordan man planlegger og gjennomfører trygge turer.

 

 

Navn: Kjell Brattlien

Aktuell med: Snøskred: Livsviktig kunnskap (Kagge)

 

 Snøskredomslag

 

Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?

Jeg har tidligere skrevet bestselgeren «Den lille snøskredboka» som er en faktabasert bok om skred og hvordan skredulykker kan forebygges. Min nye bok har større fokus på de menneskelige konsekvensene, og lærdommen fra ulykker som har rammet andre. Alt for mange omkommer i skredulykker, og mitt mål er å forebygge nye ulykker.

 

Hva er hovedfilosofien bak denne boken?

Det er at mange skredulykker forebygges ikke best med mer skredkunnskap alene, men ved at vi i større grad unngår turer i skredfarlig terreng. Hovedfilosofien er å bevisstgjøre folk om hva som gir dem turglede, og gi dem verktøy til å dra på fine turer som bringer dem trygt hjem.

 

 

Du er skredekspert. Hvordan blir man det?

Jeg er utdannet sivilingeniør med geoteknikk og skråningsstabilitet som spesialisering. Jeg jobber i skredavdelingen på NGI (Norges Geotekniske Institutt) og 25 års erfaring har gjort meg til en ekspert i faget.

 

Hva er ditt viktigste tips til alle nå i påsken?

Dra på tur i terreng som er slakere enn 30 grader! Da er du nesten alltid skredtrygg og der har du størst skiglede. Det er en uslåelig kombinasjon.

 

Hva gjør man hvis man først blir tatt av et skred?

Prøv å hold deg på overflaten av skredet og bruk de siste sekundene før skredet stopper helt opp til å forsøke å lage en luftlomme rundt ansiktet med hånden. Uten luftlomme er det nesten umulig å finne folk før det er for sent.

 

 Du skriver at skredulykker typisk rammer menn i førtiårene. Hvorfor?

Det er vanskelig å svare på, men kanskje det handler om selvrealisering og for liten evne til å tilpasse turen etter forholdene.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre?

Jeg synes det er langt mellom gode fagbøker fordi man ofte må være ekspert for å ha godt utbytte av bøker. Jeg anbefaler Bruce Tremper sin skredbok Staying alive in avalanche terrain. Thomas Svardal sin bok Bål og Lars Mytting sin Hel ved anbefales også.