25 år med «Mengele Zoo»

Jubileet feires med festaften og bokbad med Gert Nygårdshaug og venner mandag.


I år er det 25 år siden Gert Nygårdshaug skrev sin prisbelønte roman Mengele Zoo. En bok som har berørt mange og som dessverre er mer aktuell enn noensinne.

 

Boken ble kåret til tidenes beste bok av Dagbladet og NRK og ble «Folkets favoritt» i 2007. Hva tror forfatteren selv er årsaken til at denne boken griper folk så sterkt?

– Det må vel være en kombinasjon av tre elementer, sier Gert Nygårdshaug til BOK365: – En utdyping av urfolks, dyr og planters ødeleggelse i verdens viktigste biotoper. Videre en forståelse, (men ikke aksept) av terrorisme som metode, og ikke minst: En vakker og dramatisk kjærlighetshistorie som fortsetter i Himmelblomsttreet, bind 2 i Mino-trilogien. Og i all beskjedenhet: Kanskje leserne liker språket og skrivestilen?

– Hvorfor er Mengele Zoo en viktig bok fremdeles?

– Det er egentlig litt å beklage, men faktisk er den mer aktuell nå enn for 25 år siden. Både med tanke på det som skjer i visse deler av regnskogen, f.eks. i Equador og Kongo, samt debatten omkring terrorisme og årsakene til dette.

 

gert signerer
Forfatteren signerer Mengele Zoo på fransk.

 

På fransk

Tidligere i år kom Mengele Zoo ut på fransk. Den er også utgitt på dansk. Forfatteren skiftet i fjor forlag fra Cappelen Damm til Juritzen og kjøpte med seg rettighetene til blant annet Mino-trilogien der Mengele Zoo er første bind. Han mener boken, som i 2007 ble kåret til Norges beste gjennom tidene (i hva forfatteren selv mener var en noe tvilsom kåring), har potensial til mer. Han er glad for å ha fått ny agent til å jobbe med denne.

 

Les også: Le Zoo de Mengele.

 

Gert Nygårdshaug sa tidligere i år til BOK365 at Mengele Zoo faktisk ikke er hans egen favoritt. Hvilken liker han så best selv?

– Jeg liker nok oppfølgeren bedre, Himmelblomsttreet. Og er veldig glad for å ha fått til Prost Gotvins geometri.  Og jeg ler meg fremdeles skakk når jeg finner frem Nullpluss og leser litt i den igjen!

 

Flere økothrillere?

Mino-mockup-innbundet

I høst kom Gert Nygårdshaug med romanen Nøkkelmakeren, som er helt annet type bok. Vil han vende tilbake til de såkalte økothrillerne, som Mengele Zoo senere?

– Det er nok en mulighet. Det hadde vært fint å få bundet sammen Mino-trilogien og Chimera i en femte bok, til en kvintett. Men for all del: Dette er et vanskelig prosjekt, så vi får se.

 

Bad og boksignering

Mandag feires altså 25 år med Mengele Zoo. Stedet er Rockefeller i Oslo og det er åpent for alle. Regnskogfondet er medarrangør og bademester blir Davy Wathne. Forfatteren selv er rørt og glad for initiativet:
– Jeg blir i overkant ydmyk for at det er tatt initiativ til dette. Det blir fest, bokbad, signering og masse info. Blant annet om skoleutgavene av Mino-trilogien, som nå foreligger, sier Gert Nygårdshaug.