Blir det Murakami?

DAGEN FØR DAGEN: Haruki Murakami er Nobelpris-favoritt hos tre av fire bookmakere. Norsk prisvinner vil komme som en stor overraskelse i år.

Tre av fire bookmakere har Haruki Murakami som favoritt, dagen før Nobels litteraturpris skal deles ut. Det fjerde, Ladbrokes, holder en knapp på Ngugi Wa Thiong’o – som gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer denne våren. Japaneren og kenyaneren har figurert i det absolutte Nobel-favorittsjiktet gjennom en årrekke.

ALLTID I TOPPEN: Ngugi Wa Thiong’o.

En tet-kvartett har skilt seg ut hos bookmakerne. Foruten nevnte Murakami og Wa Thiong’o består denne av Margaret Atwood og Amos Oz. Høyt på listene ligger også gamle kjenninger Yan Lianke, Adonis, Claudio Magris og Don Delillo.

Tror mest på Fosse

De norske befinner seg noe lenger ned på listene enn hva vi ar vært vant til de siste årene. Nær sagt som vanlig er det Jon Fosse som tilmåles størst sjanse, men det er kun Unibet som har ham inne på Topp 10, som nummer ni til 18 ganger innsatsen.

LITEN OUTSIDER: Merethe Lindstrøm (Foto: Ellen Lande Gossner / Aschehoug)

Ladbrokes gir Merethe Lindstrøm en viss sjanse (34 ganger innsatsen), mens samtlige fire bookmakere vi har sett på har Askildsen inne, til rundt 40 ganger innsatsen. Karl Ove Knausgård må vi langt ned på listene for å finne i år – til rundt 80 ganger innsatsen.

Blir det Island i år?

Skulle nobelprisen i år lande i Norden, har bookmakerne mest tro på at den havner på Island. Både Jón Kalman Stefánsson og Sigurjón Birgir Sigurðsson figurer høyt i forhåndstipsene. Stefánsson er fire ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sine romaner, i tillegg til å være nominert til The Man Booker International Prize i år – sammen med vår egen Roy Jacobsen.

BLIR DET ISLANDSK? Jón Kalman Stefánsson (Foto: Press)

Sigurjón Birgir Sigurðsson, som gjerne opererer under pseudonymet Sjón, er mest kjent som lyriker, men har også skrevet romaner, barnebøker og sangtekster for Bjørk.

Svaret på hvem som får prisen kommer i morgen kl. 13.00.

 

(Hovedfoto Haruki Murakami: Marion Ettlinger / Pax)