Utfordrer tradisjonell litteraturformidling

Foto: Litteratursymposiet

Litteratursymposiet i Odda vil gjerne være litt annerledes. Noe svømming må for eksempel påregnes.

Nattsvømming, jazz og poesidigg er blant høydepunktene på Litteratursymposiet i Odda neste uke. Og festivalsjef Ingvild Ystanes gleder seg til en fem dagers festival full av høydepunkter.

– Sjølv gler eg meg aller mest til Nattsvømming, som eg trur blir episk i år. Elles: Opninga og Øyvind Berg sin bestillingstekst om kapital, Poesidigg i verdens finaste litteraturhus, og teaterforestillinga Kapital, basert på Stig Sæterbakken sin roman. Men det er dårlig gjort å spørre ein festivalleiar om å plukke ut høgdepunkt, sier Ingvild Ystanes til BOK365.

Frode Grytten Beat Band

Bestillingsverket Big time med Frode Grytten Beat band og Tyssedalkoret er noe publikum tydeligvis har stor tro på. Én forestilling med plass til 450 tilskuere er allerede solgt ut, og arrangørene er også godt i gang med å selge ut ekstraforestillingen. Men hva slags festival er egentlig dette litteratursymposiet? Vi lar festivalsjefen få ordet:

– Litteratursymposiet er ein årleg festival som spring ut frå Odda-forfattarane og legendariske Odda bibliotek. Vi skal presentere det beste av samtidslitteratur, primært frå Noreg, med eit blikk på både bokmål og nynorsk. Littsymp er ein festival som utfordrer tradisjonell litteraturformidling og freister gjere det med snert, humor, musikk og andre kunstuttrykk. Vi har og eit større prosjekt, som er å vere del av stadutviklinga i Odda – litteraturen har blitt veldig viktig i å byggje ein ny identitet for industribyen inst i fjorden.

Kjær gjest i Odda: Frode Grytten fra Odda. Foto: Literatursymposiet

Trofast publikum

Litteratursymposiet «inst i fjorden» ble første gang arrangert i 2005. Da sto seks navn på plakaten. Festivalen ble godt mottatt av lokalbefolkningen og fikk snart et et veldig lojalt publikum. Første året kom 1800, tre år senere var tallet 3000. I 2009 fikk festivalen sin første festivalsjef, og besøkstallet doblet seg fra året i forveien. De siste årene har tallet ligget stabilt på cirka 7500.

– Vi har eit veldig lojalt publikum som kjem år etter og som går på mange arrangement, men vi håper og trur det òg kjem fleire tilreisande gjester, og vi samarbeider med reiselivet og hotella i Odda om pakker og slikt, forteller Ystanes.

Cirka 100 forfattere, musikere, moromenn og ordstyrere er meldt til festivalen. Hovedsakelig norske, med noen få unntak.

Les også: Kjærleik frå Odda

Eneste ansatte

Optimistisk festivalsjef: Ingvild Ystanes. Foto: Mette Bleken, Hardanger Folkeblad

Ingvild Ystanes er eneste ansatte i Littartursymposiet. Hun har en 50 prosents stilling som festivalsjef. Hun får hjelp av biblioteksjefen, som er programansvarlig for barn og ungdom, og av de ansatte på kulturavdelingen i kommunen. I tillegg kommer innleide hjelpere i oppkjøringen, og som alltid ved festivaler hviler mye på frivillige hjelpere.

Det er Ystanes’ fjerde festival som leder, og hun gleder seg altså veldig til det braker løs neste onsdag. Men hvorfor skal folk oppsøke denne festivalen?

– Fordi det er Norges finaste litteraturfestival. Det seier i alle fall mange som har vore her, både som publikummar og deltakar.

 

Du kan lese hele programmet til Litteratursymposiet i Odda her.