Besøkte Danmark: – Om en mann og hans skygge

Haruki Murakami. Foto: Marion Ettlinger

Haruki Murakamis nye bok kommer på norsk i 2024.

Haruki Murakami ble mottatt som en rockestjerne da han tidligere i år besøkte litteraturfestivalen i danske Louisiana.

– Alt jeg vet om å skrive, har jeg lært av musikk, sier den feirede japanske forfatteren. 74-åringen har skrevet bøker i 45 år.

Louisiana Literature Festival i Humlebæk tiltrakk seg i 2023 også navn som Joyce Carol Oates og nobelprisvinneren Abdulrazak Gurnah, men de måtte begge finne seg i å stå i skyggen av Murakami.

Han dukker sjelden opp offentlig, men har stått på litteraturfestivalens ønskeliste siden starten i 2010. Da arrangørene klarte å overbevise Murakami om å komme til Danmark, møtte han publikum under alle fire festivaldagene. Men det var forbudt for besøkende å fotografere ham, og han ga heller ingen intervjuer.

Ble til under pandemien

Hans siste bok – med en tittel som kan oversettes til Byen og dens usikre murer – kom ut i Japan i april 2023. I 2024 kommer den ut på norsk. Det er hans første roman på seks år. Den ble skrevet under pandemien, mens han satt fanget i sitt eget hjem.

– Det er en historie om en mann og hans skygge. På et tidspunkt skilles de, sier Murakami, og forklarer at det handler om det bevisste og det underbevisste sinnet.

– Noen ganger vet du ikke hvem som er mannen og hvem som er skyggen. De bytter roller.

Haruki Murakami. Foto: Marion Ettlinger

Alt er mulig i Murakamis magiske realisme. En brønn eller en trapp kan midlertidig transportere romanens karakterer til en annen tidsalder eller en parallell verden.

Han vet ikke alltid selv hvor historien er på vei i løpet av arbeidsprosessen.

– Hver morgen når jeg våkner, tenker jeg: Hva vil skje videre i historien min? Så jeg står opp klokka fire, spent av forventning, forklarer forfatteren.

– En helt vanlig person

Murakami selv ser imidlertid ut til å synes det er overraskende at folk er interessert i ham.

– Jeg er en helt vanlig person når jeg ikke skriver, sier han.

Murakami fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i 1987 med Norwegian Wood og har siden vært Japans største litterære stjerne internasjonalt.

Han er oversatt til rundt 50 språk, og flere av bøkene hans er filmatisert. Drive my car vant Oscar for beste internasjonale film i 2022.

Å være forfatter virker som en tilforlatelig sak for Murakami, som ga et ydmykt og beskjedent inntrykk da han ble intervjuet under festivalen.

– Jeg skriver bare når jeg vil. Jeg har aldri hatt noen skrivesperre. Livet er enkelt, sier han, og kommer med ett av mange latterutbrudd.

Åpenbaring på baseballkamp

Det var først da Murakami var 29 at han skjønte at han ville begynne å skrive. Erkjennelsen kom til ham mens han var på en baseballkamp i Tokyo med favorittlaget sitt, Yakult Swallows.

– Det var som en åpenbaring, som om noe falt ned fra himmelen. Jeg kjente at det var noe viktig, og jeg begynte å skrive. Slik ble jeg forfatter, forklarer 74-åringen.

På den tiden drev han en jazzklubb sammen med kona Yoko. Bøkene hans inneholder mange referanser til jazz og klassisk musikk, men også til vestlig pop og rock.

– Alt jeg vet om skriving, lærte jeg av musikk. Det handler om rytme og melodi i språket. Hvordan alt harmonerer. Viktigst er likevel improvisasjon, sier Murakami, og nevner jazzstørrelser som Charlie Parker og John Coltrane.

– Når jeg skriver, føles det som om jeg spiller et instrument. Jeg hører ikke på musikk når jeg skriver, men musikken sitter i hodet mitt, forklarer han.

Til konas fortvilelse har han 13.000 vinylplater hjemme.