Millennium-hypen i gang

Feiring av Lisbeth Salanders bursdag og utdeling av gratiskapitler er bare to av påfunnene når det drar seg til mot en av årets store lanseringer.

Det nærmer seg lansering av den fjerde boken om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Slikt går ikke upåaktet hen.

I august 2015, ti år etter Menn som hater kvinner, gir Norstedts ut den frittstående fortsettelsen på Millennium-serien, eller Millennium-trilogien som den en gang het. Boken har fått tittelen Det som inte dödar oss.

 

–Lange diskusjoner
Beslutningen om å fortsette Millennium-serien ble tatt av Stieg Larssons arvinger, deres agent Magdalena Hedlund og forlaget:

–Det skjedde etter mange og lange diskusjoner, forteller forlagssjef Eva Gedin hos Norstedts, som ga Zlatan-forfatter David Lagercrantz oppdraget om å skrive den omdiskuterte bok nummer fire.

Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander og flere andre skikkelser fra Stieg Larssons bøker – som Erika Berger og Plague – er også med hos David Lagercrantz.

 

Blomkvist på hell?

 

Hva møter oss så i den omdiskuterte «fjerde-boken»? Norstedts  har lettet noe på sløret: Tidsskriftet Millennium har fått nye eiere. Onde tunger hevder at tiden har løpt fra Mikael Blomkvist og at han vurderer å gjøre noe annet.

Lisbeth Salander er rastløs. Hun er med på et hacker-agrep, tilsynelatende uten noen spesiell grunn. Hun tar sjanser hun vanligvis er påpasselig med å unngå.

 

Kunstig intelligens

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledende autoritet innenfor forskning på kunstig intelligens, til Blomkvist. Balder hevder å sitte på informasjon om den amerikanske etterretningstjenesten, opplysninger som vil kunne berøre hele verden. Han har dessuten hatt kontakt med en ung kvinnelig superhacker, som har visse likhetstrekk med en person Blomkvist kjenner godt.

Mikael Blomkvist begynner å håpe på det scoopet både han og Millennium sårt trenger. Libeth Salander har som vanlig sin egen agenda. Men deres veier skal altså møtes enda en gang.

 

Norsk oppkjøper

Bokomslaget, som Norstedts nylig presenterte, gir også noen hint om hva som venter – blant annet om en link til vårt eget land. Omslaget er formgitt som en magasinforside for Millennium, hvor man kan finne titler som: «Professor gömmer sig i sitt hem», «NSA – det vakande ögat», «Norska Serner tar över Millennium», «Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander avslöjar korruptionsskandal» og «När blir superdatorerna ett verkligt hot mot människan?»

 

Millennium NY

 

 

En intrige-mester

–Jeg kunne ikke motstå fristelsen, sier David Lagercrantz. –Etter Zlatan-boken har jeg fått en jevn strøm av tilbud om å skrive bøker, men det har vært vanskelig å tenne på noen av dem. Når denne ideen ble presentert og jeg hadde hentet meg etter det første sjokket, trampet jeg i gang som en veddeløpshest.

Lagercrantz syntes det å bygge intrigen var det vanskeligste:

–Stieg Larsson var en mester til å skape komplekse fortellinger med mange tråder, og det var noe jeg ønsket å leve opp til. På den annen side var dette også det morsomste. Det å arbeide frem fortellingen og kjenne hvordan detaljene falt på plass har vært flott.

 

lagercrantz_david_1

David Lagercrantz. (Foti: Norstedts)

 

Flere mener Lagecrantz burde motstått fristelsen og takket nei, blant dem Tom Egeland:

Les: Dansen på Stieg Larssons grav

 

Salander-bursdag

Det som inte dödar oss slippes samtidig, 27. august, i de 38 landene boken så langt er solgt til. Før vi kommer dit er det stor aktivitet – blant annet hos det britiske forlaget Quercus: 30. april markerer man Lisbeth Salanders bursdag under hashtag’en  #dayofthegirl. I mai deltar David Lagercrantz på Hay-festivalen i Nordvest-England og i begynnelsen av juni blir Millennium-serien utgitt med nytt omslag. Dette blir også startskuddet for «Read the girl»-kampanjen, hvor hundrevis av bibliotek vil oppfordre folk til å lese Menn som hater kvinner. I juli vil Quercus gi bort første del av den nye boken gratis og samtidig starte en massivmarkedsføringskampanje for å bekjentgjøre Lisbeths tilbakekomst, melder The Bookseller.

Boken vil, i likhet med Stieg Larssons trilogi, bli utgitt av Gyldendal i Norge.