Michelle-billetter til 3000 dollar

Det kostet å se Michelle Obama og Oprah Winfrey i Chicago, hvor bokhandlerne melder om "stratosfærisk" salg.

I følge ryktene ble de internasjonale rettighetene til Barack og Michelle Obamas selvbiografier slett ikke billige for Penguin Random House (PRH). Rundt 550 mill. kroner skal PRH ha betalt for en tobok- avtale med deres respektive bøker.

Denne uka er Michelle Obamas først ut av Obama-paret, når hennes livshistorie lanseres på 31 språk. Forhåndsinteressen for boken har vært rekordstor i USA – og nå legger ut på foredragsturné til ti amerikanske byer. Turneen avsluttes 19. desember i samtale med Sarah Jessica Parker i New York. I tillegg skal hun ifølge Publishers Weekly en svipptur til London og Paris, for å drive PR for boken.

Friske billettpriser

«Jeg er et vanlig menneske som plutselig havnet på en ganske uvanlig reise», skriver Michelle Obama i Becoming Min historie.

Billettprisene var også mer i kategorien uvanlige enn vanlige. Opptil 3000 dollar måtte publikum betale for billetten da Michelle startet turneen i sin gamle hjemby Chicago, i samtale med selveste Oprah Winfrey. Det er ikke småpenger for en 90 minutters samtale. Det hører med til historien at de billigste av de 14 000 plassene kostet 30 dollar. Men dette er uansett big business for Michelle Obama: På alle de ti stoppestedene snakker vi om store – og utsolgte – arenaer og friske billettpriser.

Høye forventninger

Vi snakker også om friske opplag: Rundt 3 millioner er det totale førsteopplaget worldwide, hvorav hele 1,8 mill I USA.

Her i Norge ble den godt forseglede og godt bevoktede pallen med Michelle Obama-bøker ble åpnet ved midnatt natt til tirsdag i Cappelen Damms kjeller i Akersgata.

Forlaget har stor tro på boka:

– Dette er en stor begivenhet for oss og vi har høye forventninger til Michelle Obamas bok, sier forlagsdirektør Elisabeth Steen. – Førsteopplaget er på 20 000 eksemplarer, men salgsforventningene våre er selvsagt høyere. Allerede nå vurderer vi størrelsen på det neste opplaget.

«Stratosfæriske» salgstall

Det var allerede i forkant meldt om friske forhåndsbestillinger av boken. USAs største bokhandelkjede Barnes & Noble melder om det største forhåndssalget siden Harper Lees Go Set A Watchman.

Rapportene Publishers Weekly har innhentet om førstedagssalget er overveiende svært positive. Uavhengige bokhandlere i Michelle Obamas opprinnelige hjemby melder om «stratosfæriske» salgstall.

I Seminary Coop Bookstore, nærbokhandelen til Obama-familiens Chicago-adresse, kunne 500 heldige kunder møte og håndhilse på den tidligere førstedamen og få med seg signert bok.

– Vi har et stort hjerte for Michelle her i South Side. Hun er en “local hero”, sier Seminary Coop-sjef Jeff Deutsch, som kan fortelle at Barack Obama – kjent som en ekstrem lesehest – har hatt medlemskap hos bokhandelen siden 1985.

Lengre levetid

Også i maktens sentrum, Washington, D.C., rapporterer indie-bokhandlene om svært godt salg, men innkjøper Emilie Sommer hos East City Books melder til PW at førstedagssalget ikke har vært like intenst som for politiske bokbomber og bestselgere som Fire and FuryA Higher Loyalty, and Fear. Men Sommer tror Michelle Obamas bok vil få en helt annen levetid enn Fire and Fury, som hadde enorme salgstall i en uke eller to, for deretter å stoppe opp.

Bokanmeldelse: Førstedamen som hatet politikk

Ligger våken om natten

I boken lufter Michelle Obama sin frustrasjon over dagens politiske klima:

«Etter at Barack gikk av som president har jeg lest historier som har fått det til å vende seg i meg. Jeg har ligget våken om natten, rasende over ting som har skjedd. Det er bekymrende hvordan atferden og agendaen til den nåværende presidenten har fått mange amerikanere til å tvile på seg selv og tvile på og frykte hverandre. Det har vært vanskelig å bivåne at grundig oppbygd og dedikert politisk arbeid er blitt satt til side mens vi har skjøvet noen av våre nærmeste allierte bort og latt de mest sårbare i samfunnet stå ubeskyttet og umenneskeliggjort tilbake. Jeg lurer ofte på hvor bunnen egentlig befinner seg.»

Vil aldri stille

Mange amerikanere har båret på et håp om at Michelle Obama selv vil stille som presidentkandidat en dag, noe hun så langt har avvist. I boken kommer det ytterligere et krystallklart nei:

«Fordi folk ofte spør meg om det, skal jeg si det rett ut her: Jeg kommer aldri til å stille til valg noen gang. Jeg har aldri likt politikk, og erfaringen min de siste ti årene har gjort lite for å forandre det. Jeg fortsetter å mislike det stygge ved det – stammetenkningen blant røde og blå, denne ideen om at vi liksom skal velge én side og stå ved den, uten å lytte eller skape kompromisser, eller til og med være høflige. Jeg mener at politikk på sitt beste kan være et redskap for positiv forandring, men denne arenaen er bare ikke noe for meg.