Knut Ola Ulvestad legger opp til en hektisk arbeidsuke som kulturminister. Men etter den har han også ordnet opp i det meste.
– Så langt har det vært en innlandssommer. Jeg har endelig fått prøvd det flotte stupetårnet på Hamar, forteller Knut Ola Ulvestad, som gjerne ville invitert Bent Stiansen og Pat Metheny til bords.
Dagens sommergjest: Knut Ola Ulvestad – forlegger i Font
Hvor tilbringer du ferien?
– Så langt har det vært en innlandssommer. Jeg har endelig fått prøvd det flotte stupetårnet på Hamar. Med en prislapp på 28 millioner kunne man kanskje forventet at det var litt høyere, men det er til gjengjeld veldig langt. Så har jeg reist langs turnéruta til Pat Metheny, som i år er lagt til kystfjerne strøk som Torino og Kongsberg. Herfra og ut skal jeg sitte på en overbygd terrasse på Flaskebekk og se på havet og det morsomme sommerværet.
Ferie med eller ferie fra bøker?
– Med, så klart. I bagen og på terrassebordet ligger en salig blanding av manus, anbefalinger og gamle klassikere.
Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Øverst i bunken ligger John Harts femte bok som jeg skal ta en siste korrektur på før den går i trykken. Hart har fått en bred og trofast leserskare i Norge og kommer med et lite mesterverk av en thriller i september. I går leste jeg Simon Strangers Det som en gang var jord. Han kombinerer det politiske og det poetiske som få andre.
Beste boka du har lest i år:
– Lord Jim. For n’te gang. Ingen kan som Joseph Conrad levendegjøre etiske dilemmaer. Og så gir han oss Marlow, den tvetydige fortellerstemmen.
En nykommer det kan være verdt å sjekke ut?
– Da vil jeg stille meg bak NRKs utmerkede litteraturredaksjon som nylig fremhevet den nederlandske debutanten Peter Buwaldas Bonita Avenue som en av vårens tre beste og mest underholdende bøker. Eller for å si det med Aftenpostens Pål Gerhard Olsen: «et sinnrikt komponert, vilt underholdende og kløktig utført dunder og brak av en roman.»
Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Først blir det parmesanfriterte grønnkålchips fra nabo Mette, så grillet entrecôte, og til dessert en bolle med rips, jordbær og is.
Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Det bør vel for illusjonens og stemningens skyld være et levende menneske, så da velger jeg Pat Metheny. Og Bent Stiansen. Mens Bent og jeg rydder vekk desserten tar Pat frem kassegitaren.
Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– I møte med en stadig mer fragmentert litterær offentlighet er det grunn til å glede seg over den enorme bredden av litteratur som utgis av store og små norske forlag. Og så må jeg si at det står respekt av Forleggerforeningens prinsipielle reaksjon og konstruktive fremgangsmåte da IPA (International Publishers Association) slapp Kina og Saudi-Arabia inn som medlemmer i en forening som skal verne om og fremme ytringsfriheten.
… og hva er du ikke fullt så glad for?
– Forleggere og bokhandlere er avhengige av lesernes tillit. Det er synd at enkelte synes det er lurt å bruke falske terningkast og kjøpte blogginnlegg for å markedsføre sine bøker.
Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
Dag 1: Innkjøpsordningens ankenemnd gjeninnføres og støtteordningene for oversatt litteratur — herunder Mosaikk-programmet — tilføres vesentlig større midler.
Dag 2: Nasjonalgalleriet i Universitetsgata blir utpekt som en fremtidig satellitt til Nasjonalmuseet og unge kuratorer fra hele verden inviteres til å fylle huset i to-tre måneder hver.
Dag 3: Bokloven vedtas, og det innføres momsfritak for e-bøker.
Dag 4: Pat Metheny får norsk statsborgerskap (hans forfedre emigrerte fra Brunlanes i 1820-årene) og han flytter inn i Grotten sammen med Jon Fosse.
Dag 5: Siv stikker hodet innom kontoret. Hun forteller meg litt om handlingsregelen og lurer på hvordan jeg har tenkt å finansiere alt dette.
Dag 6: Kulturens andel av overskuddet fra Norsk Tipping dobles fra 18 til 36 prosent.
Dag 7: Linda Hofstad Helleland kalles hjem fra sitt studieopphold i Oxford, Kongen gir meg avskjed i nåde.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:
– Her er det nærliggende å svare Strawberrynet, hvor interesserte kan få opptil 70 prosent i rabatt på sjampo og hudpleieprodukter, men jeg lander nok på The Guardian.
Hva må en god sommerferie inneholde?
– Barna, kjæresten min, gode venner. Morgenbad. En liten gresk fiskelandsby. Fravær av vekkeklokke. En festival eller to. Jordbær. Trattoria. Cappuccino. En hengekøye. Rips. Glemme hvilken ukedag det er. God vin. En seiltur. Kveldsbad. Og en is.
Les også:
Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao
Marta Breen: Sommer med krabbe og svensk loppis
Christian Kjelstrup: – Sommeren har for lite lidelse
Ellen T. Hogsnes: Med bøker under palmene
Arve Juritzen: – Trollbundet av Ullmann
Gunn Reinertsen: Åh, det er deilig, det!
Anne Fløtaker: Sommer på travbanen
Tiger Garté: Kjærlighet og softis er alt du trenger
Ingunn Lindborg: Sommer med fluesurr og sauebreking