Med slakteren til bords

DAGENS SOMMERGJEST: Kalvenyrer står Asbjørn Øverås’ hjerte nær når han skal velge sitt perfekte sommermåltid – i Frankrike, selvsagt.

Mye handler om Frankrike for den aldri hvilende forlagsredaktør Asbjørn Øverås. Da snakker vi ikke bare om ferien sommerstid, men også litterært ellers på året – hvor en og annen fransk forfatter også finner veien til Øverås utmerkede Sidespor-prosjekt hos Aschehoug.

Hvor tilbringer du ferien?

– De siste fem årene i en liten, vinproduserende landsby sørvest i Frankrike.

Hva må en god sommerferie inneholde?

– Nå for tiden er det en rask morgentur før varmen virkelig setter inn, gode måltider laget av alle distriktets fantastiske råvarer, bading i elva, og minst tre dager i Arles, byen som hver sommer arrangerer en helt fantastisk fotofestival. Den varer til midten av september, for den som måtte befinne seg i nærheten.

Ferie med eller fra bøker?

– Med, selvfølgelig. Det fins øyeblikk hvor jeg tenker at det er selve beviset på at man har en jobb man elsker. Og så har vi ikke TV her, selv om nettet ellers sniker seg tettere på.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken?

– Har nylig lest Natt av Edgar Hilsenrath på ny. Ingen bok har rystet meg så mye siden De velvillige av Jonathan Littell. Handlingen er lagt til en jødisk ghetto i Romania under krigen, og romanen er en skildring av den totale menneskelige fornedring. En viktig bok, spør du meg. Utkommer i serien SIDESPOR i august.

– Øverst i bunken ligger det to bøker, rett og slett fordi jeg ikke klarer å bestemme meg. De har begge ligget lenge og ventet. Den ene er Les carnets de guerre de Louis Barthas 1914 – 1918; historien om en tønnemaker fra distriktet, som overlevde fire år i skyttergravene under 1. verdenskrig. Han tilhørte den delen av samfunnet som var å regne som kanonføde. Det var ikke mange som overlevde så lenge, og enda færre som skrev hele tida. Disse fire årene gjorde ham til både sosialist og ateist.

Den andre er Mémoires d’un paysan Bas-Breton av Jean-Marie Déguignet (1834 – 1905); selvbiografien til småbonden, kupasseren, soldaten, forsikringsagenten, lofferen, tiggeren og anarkisten, som har skrevet en etter sigende utrolig spennende bok om livet i Bretagne på slutten av 1800-tallet.

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Det er aldri feil med innmat, svarte min samboer da jeg spurte hva hun ville ha når hun kom ned. Så da blir det kalvenyrer fra den lokale slakteren. Vi mesker oss også med deilige salater med fantastiske lokale, økologiske ingredienser – selvfølgelig med et ørlite glass god, lokal hvit- eller rosévin til.

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Kanskje Francois, tidligere slakter i nabolandsbyen. Han vet svært mye om området vi bor i, og er en aldri hvilende aktivist og opprører. Burde ha gjort det for lenge siden.

Hvem ville du helst gi en blomsterbukett?

– De ansatte på Tronsmo og en rekke andre enkeltpersoner i andre bokhandlere, som vet å ta vare på mangfoldigheten i bokfloraen.

… og hvem ville du gitt en brennmanet?

– Til den som tenker at bøker BARE er penger i kassa?

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Gjort høsten om til en ny vår. Det er alt for vanskelig å gi ut god oversatt litteratur om høsten.

Hvilke spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Hvilken bok fra et annet forlag jeg ville anbefalt. Og da ville jeg svart Vernon Subutex av Virginie Despentessom jeg hadde all tid i verden til å anta, og som Gyldendal til slutt kjøpte. Godt for dem. Les den. Og På vandring med et esel i Cevennene av Robert Louis Stevenson på Spartacus forlag. Nydelig bok.

 

Se også våre øvrige sommergjester:

Ingar Johnsrud: Sol, øl og god musikk

Cathrine Sandnes: Unner Suarez en brennmanet

Lena Lindahl: Sjømat så langt bordet rekker

Sigbjørn Vedeld: Pølsesymfoni og korsang

Jan Ove Ekeberg: Blomster til Frid

Amalie Kasin Lerstang: Flest mulige øyeblikk fylt med ingenting

Bjørn Andreas Bull-Hansen: Ikke så god på ferier

Astrid Sømoen: Kaosferie i Arendal

Thomas Enger: Et anselig antall løpeturer

Janne Stigen Drangsholt: Planlegger boksommeren i mai