En bokhandel utenom det vanlige

Magiske «Atlantis» på Santorini byr på sjeldne bokskatter og unik utsikt.

I den lille landsbyen Oia på Santorini ligger den verdensberømte bokhandelen «Atlantis», som har blitt kåret til en av verdens beste – blant annet av det velrennomerte magasinet National Geographics.

– Ja, det er fortsatt mulig å selge bøker til turister, og vi har det veldig gøy med det. Atlantis Books drives ikke som andre kommersielle bokhandlere. Det har gitt oss en enorm frihet og vi har kunnet skreddersy bokhandelen til stedet, sier eieren Craig Walzer. Han er stadig på reise for å finne sjeldne og interessante bøker.

– Som uavhengig bokhandler behøver vi ikke å ha alt. Vi er ganske kresne og handler inn det som passer i hyllene våre. Vi kjøper de bøkene vi liker.

Forelsket seg

Walzer hadde ingen erfaring fra bokbransjen da han startet Atlantis sammen med noen amerikanske studievenner i 2004. De havnet mer eller mindre tilfeldig på Santorini på ferie, og forelsket seg i øya. Da gikk de tomme for lesestoff, og etter et glass rødvin eller to, fant de rett og slett ut at de ville starte bokhandel. I dag, 13 år senere, er Craig den eneste som er igjen av grunnleggerne. De fleste andre har gått videre i livet og lever med familie og barn andre steder i verden, men Craig er fortsatt på øya flere måneder hvert år for å drive Atlantis.

EVIG OPTIMIST: Innehaver Craig Walzer frykter ikke for bokens framtid.

Han ser ikke utviklingen på e-bokfronten som en trussel mot bokhandelen i Egeerhavet:

– E-bøkenes frammarsj bringer litteratur til folk og steder der de ikke har vært før, og det forandrer både marked og holdninger. Det kan bidra til at folk flest leser mer, mener han.

EKSKLUSIVT: Hos Atlantis finner du også en bokhylle for førsteutgaver. 7000 Euro må du ut med for Salingers The Catcher in The Rye fra 1951.

Hule-inngang

«Great things are done when men and mountains meet» står det skrevet på en hvitkalket vegg som leder opp til bokhandelens takterrasse. Utsikten der, ut over Egeerhavet, må være en av verdens mest spektakulære bokhandel-utsikter. Der det tidligere fantes et sjøkapteinshus, som ble ødelagt i jordskjelvet, er det nå sittegrupper og bokhyller.

I dette «leserommet» arrangeres det blant annet en årlig kunst- og litteraturfestival i regi av Atlantis Books. Inngangen til bokhandelen er gjemt i en hule under bakkeplan, men det er likevel umulig å overse at stedet er noe helt for seg selv.

I TAKKNEMLIGHET: En spiral med navn pryder taket i Atlantis Books. Dette er støttespillere som har delt gründernes visjon om å skape en unik litteraturopplevelse på Santorini.

Frontveggen er dekorert med fargerike fresker og hjemmemalte skilt som «Rent a cat – 5 Euro» og en utstillingshylle med hjemmelagde bøker og kart. En bratt steintrapp leder forbi en ansamling planter og inn i bokhulen, som er fylt til randen av bøker på engelsk, gresk, fransk, tysk, spansk og kinesisk, med personlige anbefalinger fra personalet. Her er det lite som minner om Tanum eller Norli – det er mer som å komme inn i et eget univers eller et intimt museum dekorert med bilder, sitater, tegninger og små historier.

Under forlagsnavnet Pavarion Press begynte man for noen år siden å binde inn bøker selv. Blant titlene finner du klassikere som Virginia Woolfs Street Haunting, Charles Dickens Night Walks, Walter Benjamins Unpacking my library og Rudyard Kiplings How the first letter was written. Bøkene kan bestilles fra bokhandelens nettside atlantisbook.com.

 

Hovedbildet: UNDER ÅPEN HIMMEL: Dette «leserommet» har antakelig en av de beste utsiktene i hele verden. Litteraturstudent Jelle Cauwenbergh (32) har jobbet på Atlantis Books i to sesonger og koser seg i det internasjonale miljøet på øya.

 

(Alle foto: Ruth Schukalla)

 

Først publisert 29.12.2017.