Lyrikklista for januar 2020

KAMPANJE: Trygve Skaugs ord dukker opp på trafikknutepunkter og andre steder.

LYRISK: Trygve Skaug dominerer fullstendig det norske lyrikkmarkedet med fem av ti titler på topplista.

Spørsmålet var selvsagt bare om Trygve Skaug ville rekke å bli januar-registrert i Bokhandlerforeningens telleapparat. Boka kom ut helt på tampen av årets første måned, men førsteopplaget ble revet bort alt på første salgsdag. – Dessverre noe andre lyrikere ikke engang ville kunne drømme om.

Hadde fjorårets diktsamling Følg med nå vært klasset som lyrikk (forlaget valgte å klasse den som barne- og ungdomslitteratur), ville denne inntatt andreplassen på januars lyrikkliste. Trygve Skaug ville med dette innehatt fem av ti plasseringer på lyrikkens bestselgerliste. Snakk om fenomen.

Den siste uka har BOK365 publisert flere artikler om Kulturrådets innkjøpsordning for fordeling til alle landets folkebibliotek. Ikke en eneste av Trygve Skaugs utgivelser har funnet veien dit. Nå kjøper heldigvis de lokale bibliotekene inn bøker uavhengig av Kulturrådet, så vi får håpe at du kanskje likevel vil finne Skaug i hyllene hos ditt lokale bibliotek.

Debutant på tredje

På lista gleder vi oss videre over en helt fersk utgivelse, helt opp på tredjeplass.

Endre Tveit – foto: Tove Breistein

Debutanten Endre Tveit (f.1990) er fra Holmefjord i Bjørnafjorden kommune og har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Samlinga Blø meg sakte ut kom også ut mot slutten av januar i år, så vi vil måtte komme tilbake med omtale av denne. En som imidlertid allerede har rukket å lese boka er anmelder Aksel Rogstad i Universitas. Rogstad skriver: – Debutant Endre Tveit styrer unna det banale i sin diktsamling om angst, ensomhet og depresjon. […] Stien Tveit geleider oss inn på, er nemlig full av oppsiktsvekkende vendinger og spennende sidespor. Det er en sti som det er umulig å se seg tilbake på; forfatteren skaper en leseropplevelse hvor man rives med, på fortellerstemmens premisser.

Hyggelig er det fortsatt å finne Wislawa Szymborska inne på lista. Videre at Jakob Sande på nytt dukker opp.

Klikk på linkene i lista om du vil lese mer om diktsamlingen, eller forfatteren.

Listen er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.
WordPress Tables Plugin