En hel måneds listetopp for Skaug

Trygve Skaug (Foto: Øyvind Ganesh)

Lyrisk: Det er mye godt å si om Trygve Skaug. I et stadig mer polarisert og egosentrisk samfunn, kommuniserer Skaug finstemt beskjed om behovet av raushet og omtanke. Bare en sånn sak.

På fredag kunne Trygve Skaug feire en hel måned på toppen av Bokhandlerforeningens bestselgerliste – alle fastpriskategorier. Diktsamlingen Følg med Nå er kommet i et opplag på 11 000, og mer skal det bli.

Skaug er direkte og upretensiøs. Han bibringer mye av hva den amerikanske suksessforfatteren Esther Wojcicki har benevnt som «TRICK»: Trust, Respect, Independence, Collaboration and Kindness.

Det er unikt her hjemme at en diktsamling, det for ungdom, oppnår en spredning som dette. Ikke bare fanger Skaug inn yngre lesere, han får unge til å interessere seg for poesi. Skaug er da ofte også representert i de populære diktantologiene til Ellen Wisløff, slik skaper de ei toveisgate.

Så får vi heller, enn så lenge, bære over med at Skaug ikke kjøpes inn av Kulturrådet og at koryfé Ingunn Økland i Aftenposten får mene at «instapoetene kler dårlig stive permer». Ikke bare det, Økland forteller at «forlagsfolk som jobber med poesi er kresnere og publiserer helst gjennomarbeidet litteratur». Tenk det, Hedda.

Vi er mange som gleder oss over og med, poesifolket i Cappelen Damm.
Siste søndag i mai feier vi fire ukers listetopp med to små dikt:

 

Dette
er ikke tiden
for å sette hardt mot hardt
prøv å sette mykt mot hardt du
da kommer alt ut av balanse
og ned blir opp
og kald blir varm
og hun blir plutselig
ei du kan se i øynene

 

***&

 

På min styggeste dag
så du alt jeg gjorde
og ikke gjorde
du spyttet ikke på meg
du sa bare
prøv en gang til
du

 

 

Trygve Skaug, Følg med Nå (Cappelen Damm, 2019)