Her er Festspilldikteren

Foto: Helge Skodvin

Gunnar Staalesen er neste års Festspilldikter i Bergen. Endelig, vil mange si,

I dag offentliggjorde Norsk Forfattersentrum at Gunnar Staalesen blir årets Festspilldikter i Bergen 2016.

 

Pia Ibsen i Forfattersentrum Vestlandet er glad for at det ble Gunnar Staalesen, og sier til BOK365 de gleder seg til å arrangere De Litterære Festspillene neste år.

– Vi er godt inne i planleggingen av programmet, og vi regner med at det blir en fest, rett og slett, forteller Pia Ibsen.

 

Debuterte som 22-åring

Bare 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969. Forfatterskapet hans omfatter romaner, skuespill og barnebøker, men det er kanskje først og fremst som krimforfatter han er kjent. I årene 1997–2000 utkom hundreårstrilogien, en romanserie som viste hans helt spesielle fortellerevne. Romanserien ble også dramatisert og oppført på Den Nationale Scene i 2002. Han har selv dramatisert Amalie Skrams Hellemyrsfolket to ganger. Den siste versjonen er en musikal som går på teateret for andre gang i disse dager og trekker fulle hus.

 

Mangfoldig karriere

Norsk Forfattersentrum skriver at å få en oversikt over Staalesens liv og virke er nesten umulig. I stedet gir de oss en stikkordsliste som kanskje gir noen assosiasjoner:

«Nordnes, Bergen, Dumbo og Maskefjes, Varg Veum, Rivertonprisen, skuespill, Vikingskatten, Amalie Skram, 1900, maraton, Falne engler, halvmaraton, Grand master, byvandringer, 20 språk».

Forleden ble Gunnar Staalesen hedret med tittelen Grand Master av den Svenska Deckarakademin.

 

De Litterære Festspill går av stabelen 26. – 28. mai 2016.  Fullstendig program blir annonsert senere.