Liker egentlig grublete bøker

- Jeg liker ganske mye forskjellig, og har skrevet mange forskjellige bøker, forteller ukas barnebok-profil Bjørn Sortland.

Bjørn Sortland debuterte som barnebokforfatter med Det er ikkje natta (1992), og han har siden skrevet over 40 bøker for barn og ungdom, blant annet den populære bokserien Kunstdetektivene.

Flere av bøkene handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Øyvind Torseter, Trond Bredesen og Hilde Kramer.

Denne høsten er Bjørn Sortland aktuell med en ny serie for barn og unge, og han har fått med seg Angry Birds-illustratør Pasi Pitkänen på laget. Kepler 62-serien er en av høstens store spenningsserier for de yngre leserne. Bli bedre kjent med Sortland og den nye serien i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Bjørn Sortland

B2

 

Aktuell med: Kepler 62: Nedtelling (Piggsvin) En liten gruppe barn spiller et dataspill, og de få som greier å runde det blir plukket ut til å reise til et annet planetsystem.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg liker spenningsbøker, det var de som fikk meg til å lese. Jeg har også skrevet serien om Kunstdetektivene, men har bare en bok igjen å skrive. Så nå måtte jeg bare starte jeg en ny serie. Pluss at jeg jobber sammen med en som heter Timo Parvela, vi skriver annenhver bok.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Astrid Lindgren. Pippi Langstømpe. Har nesten lest alt hun har skrevet, og særlig Pippi som både er sterk, ensom, sosial og alt på en gang er så bra. Brødrene Løvehjerte er også en favoritt. Og Emil. Og Mio min Mio, og ….

– Enid Blyton: Fem på nye eventyr. Hun skrev mange, mange spenningsbøker. Jeg elsket stemningen, spenningen, og drømte ofte at jeg var med dem på nye eventyr.

 – Tove Janson: Trollmannens hatt. En av de skumleste historien jeg vet om. Jeg griner hver gang når mammaen redder Mummi-trollet som har blitt et monster.

 

Sjekk ut:

Han er ikke fersk, men ikke så kjent som han burde, han heter Øyvind Torseter, og er både forfatter og tegner. I år skrev han den flotte ”Mulegutten”. Han lager både rare, morsomme, alvorlige og underlige bøker som ser dødsbra ut.

testi3981

 

 

Hvordan jobber du?

Tittelen på en bok kommer nesten alltid først. Den kommer bare BÆNG inn i hodet mitt. Hvis jeg liker den, begynner jeg å skrive. Jeg har fått meg et eget, kult kontor nå, og går på jobb hver dag. Der har jeg espressomaskin, et lite bibliotek, og tv hvis jeg vil se film. Men viktigst av alt: Så er det stille der. Jeg prøver å jobbe hver dag, og er ganske mye på kontoret mitt.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Igjen må jeg si Fem på vandring.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Pippi Langstrømpe, for hun er den den kuleste superhelten jeg vet om.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Lille My i Mummidalen.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Spenning, kjærlighet, humor, og alvor. Jeg vil at bøker skal handle om både liv og død, liker egentlig grublete bøker. Men jeg liker også ren spenning, tut og kjør. Jeg liker egentlig ganske mye forskjellig, og har skrevet veldig forskjellige bøker.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Pippi på de syv hav!

 

Foto: Aapo Huhta.

Illustrasjon: Pasi Pitkänen