Grand Master of krim

Svenska Deckarakademin har satt pris på Varg Veums pappa.

Gunnar Staalesen har fått hedersprisen som Grand Master av det svenske Deckarakademin. Det melder avisen Sydsvenskan i Malmö.

 

Svenska Deckarakademin er et slags motsvar til den norske Rivertonklubben, og kårer årlig de beste kriminalromanene i vårt naboland. Nå har altså en norsk forfatter fått Deckarakademins hedersbevisning «Grand Master».

Gunnar Stalesen er naturlig nok glad for utmerkelsen:

– Det er selvfølgelig en stor ære å få en slik utnevnelse av svenske krimeksperter og kritikere. Jeg vet ikke selv hvem jeg er i selskap med, men antar at det er store navn fra ikke minst svenskenes eget krimforfatterlaug, sier han til BOK365.

«En hyggelig æresbevisning av våre naboer i øst!» utdyper han på sin Facebook-profil.

 

«Grand old man»

Lederen i den norske Rivertonklubben, Tom Egeland, gir Gunnar Staalesen sine hjerteligste gratulasjoner:

–  Dette er ham vel unt. Gunnar Staalesen er jo norsk krims grand old man, sier Tom Egeland til BOK365. – Han debuterte allerede på 70-tallet og var da en banebrytende forfatter som spredte norsk krim mellom harde permer, ikke minst som en populær bokklubbforfatter. Staalesen har ført videre den amerikanske hardkokte krim-tradisjonen og den samfunnskritiske tradisjonen som Sjöwall og Wahlöö var med på å forme. Det som nå ute i verden kalles Nordic Noir.

Monika Kristensen
Nominert: Monica Kristensen

Han fikk jo også – gjennom sin hovedperson Varg Veum – Rivertonklubbens ærespris i 2012, sier Tom Egeland.

 

Kristensen nominert

Svenska Decakrakademin kåret forøvrig Anders de la Mottes UltiMatum til årets beste svenske kriminalroman. De øvrige nominerte var Ingrid Hedströms Måltavla, Jens Lapidus’ STHLM delete, Katarina Wennstams Skymningsflickan og Joakim Zanders Orten.

Monica Kristensens Kullunge (Kolbarnet) var nominert i klassen for beste oversatte krimroman.  Den prisen gikk Nic Pizzolatto for romanen Galveston.