God morgen, Nordkyn!

Det er en god morgen hos Norges kanskje nordligste Fri-bokhandel, Nordkyn Bok og papir.

Denne uken befinner vi oss verdens nordligste Fri-bokhandel, Nordkyn Bok og Papir. Bokhandelen befinner seg helt ut mot nordishavet, mer bestemt i Kjøllefjord i Finnmark.

I dette arktiske miljøet blir slett ikke lesegleden forsømt, mye grunnet ildsjelene ved Nordkyns bokhandel. Man kan trygt å slå fast at dette værbitte fiskeværet, med omkring 900 innbyggere, besitter kommunens beste bokutvalg – men hos Nordkyn Bok og Papir kan du også finne leketøy og arbeidsklær. Selv om Finnmark er kjent for rein og arktiske dyr, røper innehaveren at hun helst ville hatt en feministisk bie med seg bak kassen.

 

Nordkyn

Innehaver Gøril Søndrol viser frem Jacob Arvolas Det går ikke over, som hun trekker frem som en av de beste leseopplevelsene i 2014.

 

Navn: Gøril Søndrol (57)

 

Jobber hos:

Har jobbet i bokhandlerbransjen siden 1997. Jobber nå som daglig leder hos Nordkyn Bok og Papir i Kjøllefjord i Finnmark.

 

Er det en god morgen?

Ja, til tross for at jeg er et B-menneske er den er slett ikke verst!

 

Hvilken er den siste boka du solgte?  

Den grenseløse av Jussi Adler-Olsen. Jeg har ikke lest den sjøl ennå, men den skal leses! Bøkene om avdeling Q er bankers – god krim!

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

  • Elena Ferrante: Mi briljante venninne. En forrykende godt skrevet oppvekst- og nærmest dannelsesroman med det fattige Napoli som bakteppe.
  • Laline Paull: Biene. Fascinerende og lærerikt eventyr med sterke og uredde Flora 717 i hovedrollen.
  • Kim Leine: Avgrunnen. Boka kommer ut nå i mai, jeg har så vidt begynt å lese den, men kjenner allerede at dette blir en favoritt!

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Hva slags fargeblyanter eller tusjer kan jeg fargelegge med?» Da for eksempel Den magiske skogen eller andre fargeleggingsbøker for voksne.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det er umulig å velge ut kun en bok. Mange bøker har hatt betydning for mitt liv og min dannelse! Da jeg var veldig liten var Egners Ole Jakop på bytur skjellsettende, jeg kunne den utenat og satte meg veldig inn i Ole Jakops situasjon. Så fulgte Ole Alexander får skjorte av Anne-Cath. Vestly. Det var den første boka jeg leste sjøl og jeg syntes innmari synd på Ole Alexander da han fikk lungebetennelse. Som 10-åring gråt jeg meg gjennom De elendige av Victor Hugo og i min tidlige ungdom gjorde Jens Bjørneboe sin bok Den onde hyrde sterkt inntrykk på meg. Pedagogisk poem av Anton Makarenko leste jeg som ung lærerskolestudent, disse tre bøkene bidro sterkt i min pedagogiske dannelse. I de seinere åra har bøker som Meg eier ingen av Åsa Linderborg, Himmelstormeren av Cecilie Enger og Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine festet seg i min bevissthet.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«Har dere ikke julekort med motiv fra Skjøtningberg?» En litt, egentlig ikke bare litt, snurt kunde som mente at det måtte vi da ha. Skjøtningberg er et lite og forlengst fraflyttet fiskevær i kommunen vår.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Flora 717, fordi jeg liker å ha god plass. Vi kunne ha utvekslet feministisk tankegods og meningers mot med brodd.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Jon Michelet, fordi han er menneskeklok og skriver gode bøker med mening. Jeg håper han vil komme til oss med den neste Sjøens helt-boka, Blodige strender. Da skal han ikke signere i bokhandelen, vi skal ha et fantastisk bra bokbad!