Fem norske skjønnlitterære

Tomas Espedal - Foto Jakob Dall

Neste mandag åpner årets Mammutsalg. Vi har den siste uken presentert noen godbiter fra salget, og i dag ser vi på norske skjønnlitterære romaner. Her er det mange godbiter, blant annet av av Tomas Espedal (bildet). Det er bare å velge blant storselgere og kvalitetsbøker. 

Her er Tomas Espedal, Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth, Selma Lønning Aarø, Edvard Hoem, Ketil Bjørnstad, Jon Michelet og veldig mange andre store og kjente forfattere representert.

Vi slet med å velge, men endte opp med følgende fem:

 

Erik Fosnes Hansen: Et hummerliv (Cappelen Damm)

Fosnes Hansen kommer ikke med nye bøker i utide, men når han gjør det er det alvor. Denne gangen skal vi til fjells, til høyfjellshotellet Fåvnesheim, anno 1982. Der bor fjortenåringen Sedd, sammen med besteforeldrene som driver hotellet. Og kokken Jim, som er Sedds venn og fortrolige. Det er bare det at det ikke går så bra i bransjen lenger. Og veslevoksne Sedd observerer, fotograferer og forteller.

Les også: Mennesket har ikke røtter

Tomas Espedal: Året (Gyldendal)

Språkets mester tar for seg et år av sitt (og vårt ) liv. Det er nært, personlig, privat og usedvanlig velskrevet. Espedals år begynner 6. april, datoen da renessansedikteren Petrarca første gang så sin elskede Laura, da 13 år gammel. Tomas Espedal skriver om den store kjærligheten. Er den fortsatt mulig? Det er godt å lese Året. Både i innhold, språk og form.

Les også: Lyriske Mammut-anbefalinger

Edvard Hoem: Bror din på prærien (Oktober)

Dette er Edvard Hoems andre bok om oldefaren og sønnene hans på prærien i Amerika og på nordvestlandet i Norge. Her møter vi Eilert, som reiser til Amerika 16 år gammel for å finne lykken. Men også dem som ble igjen i gamlelandet. Bøkene om Hoem-slekten er avhengighetsskapende, og siden bok tre i serien, Land ingen har sett, også er på Mammut, kan du ta med deg den også.

Les også: Praktfullt om utvandrerne – og dem som ble igjen

Tore Renberg: Du er så lys (Oktober)

En annerledes, men likevel på mange måter typisk Renberg. Du er så lys er langt fra Hillevåggjengen både i språk og handling, men her er en typisk renbergsk hovedperson likevel, en velmenende, riktigtenkende familiefar fra forstaden. Men en dag dukker en ny nabofamilie opp og skaper uro i tilværelsen. Hovedpersonen Jørgen blir svært fascinert av den hyggelige mannen i nabohuset. Steinar, som han heter, blander seg mer og mer inn i Jørgens liv, og etter skapes en uhygge i miljøet. Boken får en overraskende slutt, når både vi og Jørgen forstår hva som egentlig har foregått. Boken er Renbergs første på nynorsk.

Les også: Nynorsk overraskelse fra Renberg 

Jan Ove Ekeberg: Den siste vikingkongen – Krigens læregutt (Gyldendal)

Dette er første bind i en tenkt serie om vikingkongen Harald Hardråde, der vi er med på oppveksten og ungdommen til Harald, Olav den helliges halvbror, som skal bli den siste vikingkongen i Norge. Men før han skal dø med en pil i halsen ved Stamford Bridge i forsøket på å erobre England, skal han ut på en eventyrlig ferd. I dette første bindet blir Harald herdet til viking, og mot slutten ser han også sin bror Olav dø på Stiklestad. Flotte persontegninger, av både historiske og fiktive personer, gjør boken ytterst lesverdig.

Les også: Karaktertegninger fra øverste hylle

 

(Foto Espedal: Jakob Dall/Gyldendal)

Les også: Anbefalt sakprosa på Mammut