Lyriske Mammut-anbefalinger

Christian Kjelstrup og Wislawa Szymborska (foto: privat)

Lyrisk: Årets Mammut-katalog med perler av poesi. Vi anbefaler med glede fem diktsamlinger.

Det er sjelden diktsamlinger når Mammut-katalogen. Årsaken er små opplag. For å være med på Mammut må forlaget bordlegge minst 500 eksemplarer. Det er uvanlige restlager for diktsamlinger som sjelden trykkes i opplag på mer enn 1500.

I år er imidlertid et meget godt år for lyrikken på Mammut, se bare på disse fem anbefalingene.

 

Wislawa Szymborska, Livet er den eneste måten (gjendiktet av Christian Kjelstrup, Tiden, 2013)

Verdenspoesiens Greta Garbo. Verdensberømt da hun i 1996 mottok Nobelprisen i litteratur.  Nobelkomiteen omtalte henne den gang som «Poesiens Mozart». Livet er den eneste måten inneholder de fire diktsamlingene Øyeblikket (2002), Kolon (2005), Her (2009) og Nok (2012).

Les mer her: Verdens nest beste bok, fra verdens beste lyriker

 

 

Ruth Lillegraven, Sigd (Tiden, 2016)

Vinner av Nynorsk Litteraturpris. Livshistorien til odelsgutten Endre som vokser opp på i en vestlandsbygd på 1800-tallet. Kjærligheten til kona Abelone. Sykdommen som gjør at han må selge gården. Hva skal han nå leve for? Intet mindre enn en uvanlig vakker diktsamling.

Fortel livshistoriar med dikt

 

 

Gro Dahle, Søster (Cappelen Damm, 2016)

Diktsamlingen til en søster, til en sjelevenn – eller til alle som har ønsket seg en søster. Er du en søster med bare brødre: «Brødre kan også være søstre. / For noen brødre/ kan være de beste søstrene som finnes.» Man blir vekselvis glad og rørt av å lese Dahle. Det skal mye til for ikke å la seg forfriske eller bli berørt av denne smått aparte og til fulle unike, ordkunstneren.

Den fineste søsteren

 

Jon Fosse, Poesiar – etter Henrik Wergeland (Samlaget, 2016)

Da Fosse i 2011 flyttet inn i Grotten hadde han ikke lest mer av Henrik Wergeland enn litteraturinteresserte nordmenn flest. Nå gikk han i gang med tekster om og av Wergeland. Han ble imponert over Wergelands rike produksjon, spesielt festet han seg ved lyrikken. Notatene er utgangspunktet for samlingen som er blant den beste poesien Fosse har skrevet.

Jon Fosse på Henrik Wergeland

 

 

Nils Christian Moe-Repstad, Wunderkammer (27 kataloger) – (Flamme Forlag, 2016)

Bragepris-nominerte Wunderkammer er intet mindre enn tidenes tykkeste norske diktsamling. Verket består av hele 747 dikt, alle på tre verselinjer og fordelt over 27 kataloger. I alt 848 sider. Boka er kontemplativ, men likevel forførerisk lettlest – selv om den absolutt ikke er ei bok du bare kan pløye deg gjennom: Moe-Repstad fyller sine personlige og poetiske språkrom med verselinjer og dikt som skinner, skremmer, tiltrekker og åpner opp. En fabelaktig og krevende utgivelse. 

Brage til Nils Chr. Moe-Repstad?