Et liv i berg- og dalbane

–Det er ikke fordi han var en stor sanger. Men han sto for noe, sier Robert Hilburn om Johnny Cash.

En av musikkhistoriens store ikoner har havnet mellom to permer. Robert Hilburn har lagt ned mange arbeidstimer for å sirkle inn «the man in black».

 

Det er en torsdagskveld i oktober, høsten har endelig tatt grep. Ute sildrer regnet, men inne på Café Mono er stemningen lun og forventningsfull. For her har Johnny Cash-fans samlet seg rundt scenen, for å lytte til Tom Skjeklesæther i samtale med Robert Hilburn.

 

En samlende figur

–Johnny Cash var så mye mer enn country-hits. Folk lyttet til John, fordi de trodde på ham. Robert Hilburn er den tidligere musikkredaktøren og sjefskritikeren fra Los Angeles Times gjennom mer enn tre tiår – kjent for sine bredt anlagte artikler om store artister som Bob Dylan, John Lennon, Elton Johan, Michael Jackson, Bruce Springsteen, og U2, og for å ha skrevet Cornflakes with John Lennon. Nå er han i Norge for å lansere boka om musikeren han kjente så godt; Johnny Cash.

Vibeke Saugestad har stått for den norske oversettelsen av boka.

 

johnny cash

 

Country-ikon

Cash var en av den moderne populærkulturens mest ikoniske skikkelser. Han gjorde sin første plateinnspilling i 1955 og ble snart en ledende skikkelse innen countrymusikken. Senere har flere av hans låter blitt klassikere, som ”Folsom Prison Blues”, ”I Walk The Line” og ”Ring Of Fire”. Over hundre av singlene hans nådde Topp 40 på countryhitlistene.

 

Rusproblemene

Det har riktignok blitt utgitt bøker om Johnny Cash før. –Denne boka tar også for seg de mørkere sidene ved hans karakter. Som hans forhold til narkotika. Johnny Cash var ikke alene om å ruse seg. –Enhver musiker tok piller i den tiden, forteller Hillburn. –De reiste rundt fra konsert til konsert, kjørte hele tiden, og var utslitte. Så mange av dem brukte amfetamin. Cash var en av dem.

 

Robert Hilburn og Tom Skjeklesæther

I stereo på Mono: Tom Skjeklesæther (t.v.) og Robert Hilburn.

 

Over hundre intervjuer

Robert Hilburn har gått grundig til verks i arbeidet med boka. Han har intervjuet mer enn 100 mennesker i over 2 år, kan han fortelle. Detaljrikdommen er stor. Det tyder da også boka på, som er på over 700 sider. Livet er en fortelling om et musiker-liv i berg-og-dal-bane. Den tegner et bilde av en skyldtynget mann, sterkt preget av sin oppvekst, sitt forhold til piller og som fraværende far og ektemann. –Han skrev sanger om livet, og det er det de sterkere country-sangene handler om.