Et blandet regnskap

–Mennesket er ufullkomment, og må tåle det, hevder Per Fugelli. Far og sønn Fugelli er aktuelle med rykende fersk bok.

Professoren, samfunnsdebattanten og stavangermannen Per Fugelli er medforfatter av rundt femti bøker. Nå slår han seg sammen med sin sønn Aksel, i boka Per. Glimt av min far (Cappelen Damm).

 

Per Fugelli er tilbake, etter lang tids sykdom. Vital, tydelig og med humor står han sammen med sønnen Aksel. Det ser unektelig ut som om far og sønn hygger seg, der de lekeslåss for fotografen.

 

Varme og kalde kriger

Men det har ikke bare vært hyggelig å skrive denne boka. –Jeg har intervjuet min far i flere uker og lest en mengde bøker han har skrevet. Sønnen Aksel legger ikke skjul på at prosessen har vært utfordrende. Det gjør heller ikke far: –Det har vært varme og kalde kriger. Likevel er de begge glade for å ha gjort det.

 

Misjonæren

–Arbeidet har gjort far gladere i sønnen, forteller Per. Han mener prosessen har vært med på å gjenopplive ham selv etter lang tids sykdom, med en opplevelse av spøk og spenning i eldre år. –Jeg er misjonær fra Stavanger, nå har jeg fått enda en anledning til å mase om det jeg tror på!

 

Per Fugelli

 

En obduksjonsrapport

–Det er en obduksjonsrapport før tiden, mener Fugelli selv om boken. –Den kaster tvil på grunnstoffene mine og er et grundig forsøk av Aksel på å forstå sin far. Han mener sønnen er brutalt ærlig. Han legger til: –Boka er et nakent menneskelig dokument som kan hjelpe oss litt ut av skuespillet og inn i ekthet.

 

Et blandet regnskap

–Det har vært et blandet regnskap. Det har vært ubehagelig i blant å bli vist sider ved deg som du ikke er klar over. Men det har også vært fint, synes far Fugelli. –Ingen andre hadde kunnet skrive denne fortellingen om Per. Det er ingen andre som kunne gjort det uten sminke – og i et slikt praktfullt språk, skryter far av sin sønn, Aksel.

 

Medfødt feilbare

Aksel har i prosessen innsett hvor mange det er i hele landet som er glade i faren hans. –Han har blitt veldig viktig for veldig mange. Jeg vil at folk skal bli kjent med ham, sier han. Per på sin side håper denne boka kan være med på å hjelpe folk å være det de er: ufullkomne. For som han selv sier: –Jeg tror boken for noen vil kunne hjelpe på det vanskelige prosjektet å være menneske; til å ta av masken og godta seg selv og andre som et blandet regnskap, medfødt feilbare.