En livbøye til ferske foreldre

– Akkurat når du tenker at du er trygt i havn oppdager du at du er i full drift ut mot åpent hav igjen, sier Elisabeth Kjølholdt, som i sin nyeste bok slenger ut en livbøye til de som nettopp har blitt foreldre.

– Det fantes ikke barselbøker som kombinerte tekster fra Bob Dylan og fakta om genital prolaps. Der var det en vidåpen litterær plass uavhengig av sjanger, forteller Elisabeth Kjølholdt lattermildt.

Hun er aktuell med boken Akkurat født (Pitch), hvor hun tar for seg fødsel og hverdagen som følger. Det finnes mange bøker om emnet, og med en slik bok utfordrer hun blant andre Gro Nylanders lære. Men Kjølholdt er ikke redd for å utfordre veteranene:

– Gro Nylander er en faglig festning og det er ingen som kan storme henne. Når det er sagt, akkurat som samfunnet og menneskene i det forandrer seg, er det kanskje på tide med en oppdatering av både etablerte kilder og måten fagkunnskap formidles på også?

Kommer som et sjokk

– Morsrollen er i endring og vi har i større grad enn tidligere mer enn nok av kanaler på sosiale medier som forteller barselkvinner hvordan de skal være, og ikke. I den sårbare fasen man er i etter fødsel, håper jeg boken kan fungere som et trygt oppslagsverk som snakker til og ikke om målgruppen. Lykkes boken med et overført klapp på skulderen til alle fantastiske mødre der ute som gjør så godt de kan, har jeg lykkes, sier Elisabeth Kjølholdt.

Hun tror de fleste foreldre i utgangspunktet har forberedt seg godt før det braker løs:

– Min erfaring er at de fleste mødre har lest seg svært godt opp når det kommer til fødselen og de ulike utfall et fødselsforløp kan ha, sier Kjølholdt, og legger til:

– Det er tiden etter som ofte kommer som et lite sjokk. Akkurat når du tenker at du er trygt i havn oppdager du at du er i full drift ut mot åpent hav igjen, men denne gangen uten det samme mannskapet. Det arbeidet som venter etter fødselen kommer fremdeles uventet på de fleste nybakte foreldre. Det er det jeg ønsker å gjøre noe med.

– Alt går bra til slutt

Elisabeth Kjølholdt kommer med trøst og råd til alle nybakte foreldre:

– Alt går bra til slutt, og hvis det ikke er bra – er det ikke slutten. Husk at dette er et felles prosjekt og det er det viktigste av sorten «herfra og ut evigheten». Og gi hverandre nok tid til å telle til 10 før et svar.

– Er det noen myter du vil avkrefte om fødsel, graviditet eller småbarnsperioden?

– Det enhver sponset blogger forteller deg.

– Hva vil du at leserne skal ta med seg fra boken din?

– Sagt med mye humor og Anita Krohn Traaseth-referanse: «Det får være godt nok for de små svina».