Solgt til 20 land – før utgivelse!

Helene Flood Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Helene Floods debutbok er solgt til 20 land før utgivelse. – Det kan virke som om den har truffet noe i tiden, sier forfatteren selv.

– Vi har aldri opplevd noe som ligner på dette, og så vidt vi vet har ingen norsk, ukjent forfatter oppnådd utenlandssalg av dette omfanget før utgivelse tidligere, forteller Anette Orre i Oslo Literary Agency.

Rettighetene til Helene Floods bok Terapeuten (Aschehoug) er hittil solgt til 20 språk, og agenturet sier det garantert blir flere land før boken utkommer på norsk sent i juli.

Forfatteren opplever den internasjonale interessen som nærmest uvirkelig:

– Det er veldig gøy! Jeg fikk noen indikasjoner nokså tidlig på at agenturet hadde tro på boka, men den mottakelsen den har fått internasjonalt er over all forventning. Så det er litt sånn klype-seg-i-armen følelse over det hele. Men mest av alt er det utrolig moro. Da de første tre salgene kom inn rett etter hverandre forbindelse med bokmessen i London, gikk jeg bare rundt og gliste i en uke.

Fornyer sjangeren

– Jeg tror denne har slått an så godt både fordi Helene både treffer og fornyer den såkalte «domestic suspense-sjangeren», men kanskje enda mer fordi hun skriver oppsiktsvekkende godt. Så godt som alle forleggerne der ute trekker fram det sterke språket og forfatterens imponerende psykologiske innsikt, sier Orre.

Og den «imponerende psykologiske innsikten» har en naturlig forklaring, da Helene Flood til daglig jobber som psykolog og forsker. Selv tror hun at hun at appellen til boken er sammensatt:

– Det kan virke som om den har truffet noe i tiden. De siste årene har det kommet flere thrillere som er skikkelig spennende, og som også er velskrevne skildringer av karakterer og relasjoner. Jeg leste et par sånne da jeg fikk ideen til Terapeuten, de gjorde at jeg så mulighetene i denne sjangeren på en ny måte – som en inngang til å utforske frykt og usikkerhet i relasjoner. Mitt ønske var at Terapeuten skulle fungere både som en thriller og som et portrett av et ekteskap.

Håper man biter negler i spenning

– Jeg har en plan om at Terapeuten skal inngå som én av tre bøker, som alle kan leses som enkeltstående romaner, men som foregår i samme univers og forholder seg til noen av de samme temaene. Og så får vi se – de to andre bøkene er enn så lenge på idéplanet, så det er fremdeles nokså åpent, sier Flood.

Terapeuten følger Sara, en psykolog i tredveårene, som driver en privatpraksis for ungdommer fra huset som hun pusser opp sammen med ektemannen Sigurd.

– En dag legger Sigurd igjen en beskjed på telefonsvareren og forsvinner. Samtidig begynner det å skje underlige ting i det uferdige huset – gjenstander blir borte og dukker opp igjen, det virker som om noen er i huset når hun er borte, og Sara våkner om natten og synes hun hører skritt på loftet. Mer enn det bør jeg vel kanskje ikke røper, forteller Flood.

Hva kan leserne glede seg mest til med boken din?

– Jeg håper de vil sitte og bite negler av bare spenning. Og at de også vil bli dratt inn i fortellingen om det livet og det ekteskapet som handlingen foregår i.