– En annen inngang til politiske spørsmål

Halvor Finess Tretvoll med SV-leder Audun Lysbakken i studio.

I valgkampspesialen av podcasten "Derfor skal du lese" ber Halvor Finess Tretvoll politikerne velge seg én bok som har betydd mye for deres samfunnsengasjement.

– Podcasten handler om å vise hvordan bøker er relevante, og at vi trenger den klokskapen de bærer i seg – i vår tid kanskje mer enn på lenge, forteller Halvor Finess Tretvoll.

Han jobber til daglig som redaktør i Res Publica og Agenda Magasin, men står også bak podcasten «Derfor skal du lese». Denne valghøsten blir derimot podcasten politisk, da han gjennom en «Valgkampspesial» har bedt partitopper fra alle partiene til å velge seg en bok som har betydd noe for deres samfunnsengasjement, og som egner seg til å snakke om verdiene bak hverdagspolitikken.

– At toppolitikere fra alle stortingspartiene forteller åpent om ei bok som har betydd noe for deres samfunnsengasjement, nettopp nå i valgkampen, gjør bøkene relevante i det vi skal gå til urnene, sier Tretvoll.

Han mener bokvalget gir et godt innblikk i politikernes verdisett og politikk:

– Samtidig er valgkamper i mediene ellers gjerne prega av spill, talepunkter og kjekling. Litteraturen gir en helt annen inngang til politiske spørsmål, til tenkemåter og verdier, og det kan kanskje være nyttig å få et slikt innblikk i politikernes indre liv for alle dem som lurer på hva de skal stemme – eller bare er nysgjerrig på hvem det egentlig er som representerer oss på Stortinget og i Regjeringen.

Kobler litteratur og politikk

– Det blir et alternativ og et tilskudd til den øvrige dekningen, håper jeg, svarer Tretvoll, på spørsmål om hvordan dette dypdykket ned i ni ulike bøker bidrar i høstens valgkamp. Han fortsetter:

– Det er selvsagt viktig å få fram forskjellene mellom partiene gjennom spisse debatter, utspill og valgflesk. Men jeg har selv ofte savna å få vite hvordan politikere ser verden – og kanskje også hvilke verdener de drømmer seg bort i. Nettopp dette gir litteraturen en veldig fin inngang til.

Podcast-spesialen knytter politikernes bokvalg opp mot aktuelle politiske spørsmål:

– Jeg har også forsøkt å koble bøkene de har valgt til brennbare spørsmål i dag, og det viser seg forbausende ofte er noe å hente i de refleksjonene som litteraturen gir opphav til. I tillegg stiller jeg dessuten et lite knippe faste spørsmål til alle gjestene om deres litteratursyn og forhold til bøker generelt, for eksempel hva de tenker om å endre «n…konge» til «sydhavskonge» i nye utgaver av bøkene om Pippi Langstrømpe.

Overrasket over bokvalgene

Tretvoll vil forståelig nok ikke røpe akkurat hvilke bøker politikerne har tatt med seg i studio – det må man høre på episodene for å finne ut av. Men han røper at alle valgene har overrasket ham.

– Hver gang det plinget i innboksen med en ny melding om hvilken bok de utvalgte politikerne hadde bestemt seg for, var det en overraskelse. Det sier jo ganske mye om deg når du får beskjed om å velge bare én bok, og jeg vet at det har vært tvil og diskusjoner internt om dette.

Tretvoll forteller også om et stort sjangermessig spenn:

– Det er også spennende at det er så stor variasjon: her er det skjønnlitteratur og sakprosa, nytt og gammelt, norsk og utenlandsk. Og i tillegg har jeg spurt alle om hvor mange bøker de leser i året. Det viser seg at politikerne fra høyresiden leser flere bøker enn de på venstresiden…

Tilfeldig rekkefølge

16. august starter Rødt-leder Bjørnar Moxnes ballet, og Tretvoll forteller at det deretter går slag i slag fram til valget med en ny episode hver tredje dag.

– Etter Moxnes kommer Jonas Gahr Støre (Ap), Ingelin Noresjø (Krf), Anne Beate Tvinnerheim (Sp), Sveinung Rotevatn (Venstre), Tina Bru (Høyre), Sylvi Listhaug (Frp), Audun Lysbakken (SV) og til slutt Rasmus Hansson (MDG). Rekkefølgen er helt tilfeldig, i den forstand at det ikke ligger noen annen tanke bak enn når de ulike gjestene hadde anledning til å stille.

Hva er planene for podcasten etter valgkampen? 

– Først skal jeg stemme selv. Og så skal jeg ta en ørliten pause. Det gir mye å lese ni bøker på noen få uker, forberede så gode spørsmål man klarer og forsøksvis lage koblinger mellom litteraturen og politikken, men det er også et ganske stort løft. Så blir det en ny vanlig sesong seinere i høst, der jeg igjen skal velge bøker og gjester som på en eller annen måte taler spesielt til tida vår. Kanskje blir det også en ny spesialserie seinere. Vi får se…