Djevelen stikker innom

Christopher Marlowes "Dr. Faustus" spilles på Deichmanske bibliotek i Oslo i høst. Og i dag er det vorspiel.

Myten om Dr. Faustus, som selger sin sjel til Djevelen i bytte med ubegrenset kunnskap og makt, er tolket av flere av verdens største kunstnere gjennom århundrene. Goethes Faust er pensum. Og det er også Thomas Manns roman Doktor Faustus.

Men her er det altså stykket til Shakespeares samtidige, Christopher Marlowe (1564-1593), som settes opp. Og det er det nystartede teaterkompaniet CreationOslo som står bak.

«Stedspesifikt teater»

Setter opp «Dr. Faustus»: David Parrish

Kreativ produsent David Parrish har 16 års erfaring med å skape såkalt stedspesifikt teater i Storbritannia. Blant annet på en bilfabrikk. Teateret han etablerte, ble av BBC omtalt som «The Jewel in the Crown of the Oxford Arts». Nå bor han i Oslo, og han ser frem til å sette opp Marlowes stykke:

– Dette blir spektakulært og visuelt. Stykket spilles i midtsalen på biblioteket, midt blant tusenvis av bøker. Publikum sitter svært tett på skuespillerne, og dette er noe vi ikke har sett før, sier Parrish.

Vorspiel i dag

Teaterplakat fra en oppsetning i New York 1936.

Og i dag, onsdag 20. september klokken 17.00, vil David Parrish og skuespillerne Torbjørn Eriksen og Karin Klouman samtale om stykket og dets relevans på biblioteket. Der vil de komme innom Faustus både i historisk kontekst og hvordan historien er relevant i dag. Hvorfor er det så viktig – og riktig – å sette opp akkurat dette stykket i et bibliotek i 2017?

Teater på biblioteket

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika reiser seg raskt ved siden av Operaen, mens diskusjonen om hva den gamle historiske bygningen skal brukes til i fremtiden fortsetter.

– CreationOslo har en god idé for hvordan vi kan beholde den kulturelle nærheten mellom de høye veggene i hjertet av Oslo. Vi ønsker å dytte grensene for teater, og utfordre normene for teateropplevelser i Norge, sier Parrish.

– Når vi flytter teateret inn på Deichmanske, viskes grensen mellom scenen og publikum ut. Hele midtsalen, de høye søylene, fresken på veggen, bokhyllene og de tusener av bøker i dem blir scenen og rekvisittene.

Skuespillerne: Bak fra venstre: Espen Mauno, Joackim Thrane, Ulla Marie Broch, Kim H. Strømmen Foran fra venstre: Ada Teisbo, Torbjørn Eriksen, Karin Klouman Foto: Geir Molden

Faust-myten

Stykket handler altså om den lærde Doktor Faustus, som kjeder seg og inngår en pakt med djevelen. I gjengjeld for sin sjel får han 24 år med ubegrenset kunnskap, velferd og makt. Hva velger Faustus å gjøre med sin nyvunne makt?

Den eldste teksten om den legendariske Faust er i en tysk folkebok fra 1587. Britiske Philip Marlowe antas å ha skrevet sitt stykke i 1589, mens Goethes monumentale diktverk ble skrevet mellom 1808 og 1832. Thomas Manns roman kom i 1947.

Stykket har premiere på Deichmanske bibliotek 17. oktober og spilles flere ganger ut måneden og litt inn i november. Nøyaktig hvor lenge og hvor mange forestillinger er ennå uklart.