Revolusjon

I går åpnet årets Kapittel-festival i Stavanger, Med Revolusjon som hovedtema.  

Det handler om Revolusjon på årets Kapittel-festival i Stavanger. Det – og mye annet.

 

I går åpnet festivalen, som har eksistert siden 1995. Og det handler mye om forfulgte forfattere og ytringsfrihet på denne Kapittel-festivalen. Selv om den også er en breddefestival, med et stjernelag av forfattere på plass.

– Både festivalen og Stavanger har tradisjon for å sette fokus på forfulgte forfattere, og det fortsetter vi med, sier festivalsjef Espen Røsbak til BOK365.

Friby

Stavanger var Norges første friby for forfulgte forfattere, og i 2005 tok daværende Kapittel-sjef Helge Lunde initiativ til å etablere det som skulle hete ICORN, International Cities of Refuge Network.

Forkus på revolusjon: Festivalsjef Espen Røsbak

Siden 2006 har ICORN og fribyene hjulpet omkring 150 forfulgte forfattere bort fra trusler og forfølgelse til en trygg havn i en friby, der de har kunnet fortsette å være en stemme for alle som har blitt fratatt retten til å ytre seg.

– Denne tradisjonen gir oss også en anledning til å tenke politisk. Det er en takknemlig tradisjon å ha i ryggen, sier festivalsjefen.

– Hva skiller ellers Kapittel fra andre store festivaler. Som Lillehammer for eksempel?

– Vi ligner nok mer og mer på Lillehammer-festivalen. Vi er etter hvert også blitt en stor breddefestival, som skal ta opp i seg litt av alt. Men vi ligger jo litt lenger vekk fra Oslo da. Og vi står nok også friere i programmeringen enn Lillehammer-festivalen.

Kiellandforelesningen

Kommer: Vigdis Hjorth

Rundt 12 500 besøkende er meldt i år, omtrent det samme som i fjor. 120-130 kunstnere deltar på tilsvarende antall arrangementer. Og ett av mange høydepunkt kommer i kveld, da Vigdis Hjorth holder sin Kiellandforelesning.

– Den årlige Kiellandforelesningen er blitt omdefinert fra å fokusere på Alexander Kiellands forfatterskap til og helle mer mot hans litteratursyn, sier Røsbak. – Nå skal den handle mer om det det som gjør litteratur viktig i samfunnet. I den sammenhengen er Vigdis Hjorth et utmerket valg.

Revolusjon med Hegge og Fløgstad

Kommer: Kjartan Fløgstad

Ellers gleder festivalsjefen seg dobbeltforedrag av Per Egil Hegge og Kjartan Fløgstad med hovedfokus på revolusjonen i Russland 1917.

– Og så ser jeg frem til konsert med det slovenske bandet Laibach i kveld. De har også hatt konsert i Nord-Korea sammen med den norske kunstneren Morten Traavik, som også deltar i kveld. Det er en stor satsing litt utenom det vanlige, sier festvalsjefen.

 

Du kan lese hele programmet her