«Den skotske Billy Elliot»

Douglas Stuart (Foto: Martyn Pickersgill)

BOKBAROMETERET: Anmelderne er samstemte: Sjekk ut Douglas Stuarts Bookerpris-vinner Shuggie Bain!

Bokvåren er godt i gang, og allerede nå har den kunnet by på noen virkelige godbiter innenfor flere sjangere. Her er et knippe bøker det kan være verdt å sjekke ut:

Douglas Stuart: Shuggie Bain (Gyldendal. Oversatt av Hilde Stubhaug)

Douglas Stuart ble sent i fjor tildelt den gjeve Bookerprisen for debutromanen Shuggie Bain. Nå har boken endelig kommet på norsk, og den ser an til å bli en av vårens store «snakkiser».

Boken, som av en britisk anmelder ble kalt «den skotske Billy Elliot», er lagt til Glasgow på åttitallet. Fortellingen er i stor grad basert på Stuarts egen barndom, og handler om en ung gutt som vokser opp med en mor som er rusmisbruker.

Forrige uke opplyste Gyldendal at de allerede har måttet trykke flere bøker, og at Shuggie Bain nå har rundet 10 000 i opplag.

Boken er behørig rost av flere kritikere: «En knyttneve av en roman!», skrev Sindre Hovdenakk i VG. «… moderne arbeiderlitteratur på sitt aller beste.», sa NRKs Leif Ekle.

Også Karl Ove Knausgård er begeistret over Stuarts debutroman. Til svenske Dagens Nyheter sier han: «En virkelig bra roman om en alkoholisert mor og en far som etter hvert forsvinner. Det høres ut som en klassisk miserabel bok, men den er skrevet i en slags 360 graders vinkel rundt karakterene, og med en varme og en omtanke for alt i boken. Jeg får lyst til å si til folk at de må lese den, og det er noe jeg ganske sjelden får lyst til.»

Monika Fagerholm: Hvem drepte Bambi? (Oktober. Oversatt av Kyrre Haugen Bakke)

Fagerholms roman ble i fjor tildelt Nordisk råds litteraturpris. Hvem drepte Bambi, hvis tittel har fått navn etter en Sex Pistols-låt, foregår i en fasjonabel forstad i Helsingfors. I en av villaene har det funnet sted en brutal gruppevoldtekt, utført av gutter fra «eliten». Når sannheten kommer for en dag, forsøker guttenes foreldre å dysse ned skandalen. Seks år senere erklærer en av voldtektsmennenes kompis at han vil lage en film og voldtekten, med tittelen «Hvem drepte Bambi?»

Sindre Hovdenak trillet terningkast 6 på boken, og kalte den «en enestående roman». Inger Bentzrud i Dagbladet beskrev dette som «en mørk og morsom voldtektsroman, der overgriperne er i fokus»

Astrid Fosvold i Vårt Land, skrev: «Våre dagers viktigste kulturkamper, økonomisk ulikhet og metoo-opprøret, skaper et rungende ekko i Monika Fagerholms formidable romankunstverk».

Berit Reisel: «Hvor ble det av alt sammen?». Plyndringen av jøder i Norge (Press)

Berit Reisels bok om det norske Holocaust-oppgjøret har mottatt både god kritikk og skapt debatt. Boken viser hvordan de jødiske minoritetene opplevde erstatningsprosessene etter krigen, og hvordan Skarpnes-utvalget håndterte kravene.

Jan-Erik Smilden i Dagbladet hevder: «Berit Reisels nye bok bringer så mye nytt om norske myndigheters neglisjering av jødene at den bør bli stående som en bauta i norsk etterkrigshistorie.» Mens Erle Marie Sørheim i Aftenposten skrev i sin anmeldelse: «På sitt beste har boken thrilleraktige kvaliteter.»

Men boken har som nevnt også skapt debatt. Eli Fure, medlem av Skarpnesutvalget, skriver i en kronikk i Aftenposten at hun reagerer på at utvalget blir «hengt ut som fordomsfulle mot jøder». Erle Marie Sørheim reagerte også på kildebruken i boken, noe Press-forlegger Håkon Harket var ute og forsvarte i en kronikk.

Espen Hammer: USA. En supermakt i krise (Kagge)

Hele verden har hatt øynene rettet mot USA de siste fire årene. Mange har søkt til litteraturen etter en forklaring på splittelsen og kaoset vi har vært vitne til. Mange har derfor plukket opp  Espen Hammers våraktuelle bok.

Filosofiprofessor Espen Hammer ser nærmere på USAs konfliktlinjer, og viser hvordan Trump på ingen måte var startskuddet for de enorme forskjellene vi nå ser i landet. Han ser nærmere på økonomien, høyrepopulismen og krisen i det politiske systemet, og viser hvordan større krefter over tid har skapt den nåværende krisen.

Boken har tilbragt tid på bestselgerlistene de siste ukene, og Dagbladet har blant annet trillet terningkast fem på boken, og skriver: «Sylskarp analyse … Den fortjener både mange lesere og å bli grundig diskutert».

Romy Hausmann: Elskede barn (Cappelen Damm. Oversatt av Rune R. Moen)

Tyske Romy Hausmanns debutkrim er en av Cappelen Damms store satsinger denne våren. Hausmann har allerede opplevd braksuksess med den psykologiske thrilleren i Tyskland, hvor boken tilbragte hele 45 uker på bestselgerlista i 2019. Bokrettighetene er hittil solgt til 19 land. Også i Norge vekker Elskede barn begeistring hos anmelderne:

«Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene!», skriver Cathrine Krøger i Dagbladet, og gir boken terningkast 5.

Samme antall øyne på terningen gir Elin Brend Bjørhei i VG, og kaller boken «en intens spennende thriller»

Kiley Reid: Litt av en tid (Aschehoug. Oversatt av Vibeke Saugestad)

«Årets mest provoserende pageturner», skrev Entertainment Weekly da Reids debutroman traff amerikanske bokhyller på nyttårsaften i 2017.

Reids forfatterkarriere skjøt ytterligere fart da boken i fjor ble langlistet til den gjeve Bookerprisen.

Boken følger 25 år gamle Emira, som er barnevakt for Briar på tre år. Hun tar han med på et kjøpesenteret, hvor en vekter mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet barnet. Emira er rasende, og Briars mor vil gjerne gjøre ting godt igjen.

Gabriel Michael Vosgraff Moro i VG kaller boken for «brennaktuell», mens BOK365 triller en femmerterning for boken. Anmeldelsen kan du lese her.

Daniela Krieni: Kjærlighet i nødsfall (Press. Oversatt av Ute Neumann)

Fem kvinner var ungdommer da Berlinmuren falt. I tiden etter dette vendepunktet, opplever de presset som kommer av friheten. Krienis roman var en bestselger i Tyskland, og forteller først og fremst historien om morsrollen og barnløshet, om skilsmisse og utroskap. Krieni utforsker livene til disse fem kvinnene, og hvordan de på ulikt vis har fylt rollen som koner, mødre, venner, elskere, søstre og døtre.

Femmerterninger ble det fra både Cathrine Krøger i Dagbladet og Guri Hjeltnes i VG. Sistnevnte kaller Daniela Krieni «en lysende komet på den tyske bokhimmelen», og mener Krien fortjener mange lesere i Norge.

Grethe Bøe: Mayday (Cappelen Damm)

Grethe Bøe står bak en annen av Cappelen Damms store krimsatsinger denne våren. Grethe Bøe er til vanlig filmskaper. Denne våren introduserer hun en ny krimhelt til det norske krimlandskapet, F-16-flyveren Ylva Nordahl. Hun og med-pilot John Evans blir skutt ned i et sammenstøt med russiske fly. Dette utløser en storpolitisk krise. For å forhindre en større konflikt, må Nordahl og Evans krysse Sibirs tundra til fots – med fienden i hælene.

Boken er allerede blitt tatt varmt i mot av norske anmeldere. Cathrine Krøger i Dagbladet kalte boken en «norsk krimsensasjon», mens Tor Hammerø i Nettavisen skriver at det er «den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne.»

BOK365s anmeldelse kan du lese her.

Bjørn Stærk: Togeventyret. De fineste reisene går på skinner (Res Publica)

Bjørn Stærk mener togferiene er på vei tilbake igjen, etter å ha ligget brakk i en årrekke – takket være lavpris-flyselskaper. Han utforsker togferien med å ta med seg familien på skinner til Middelhavet, Alpene og Skottland. Det blir den fineste familieferien de har hatt. Stærk utforsker i denne boken hva det var med ferien som gjorde den så bra.

Boken har gitt flere anmeldere lyst til å reise med tog. Som blant andre Andrew Kroglund i Vårt Land. Han skriver blant annet dette om boken: «En slik livsbejaende bok gjør godt for menneskesjelen». BOK365s egen Kjell Solem skriver: «Boken vever politikk med poesi og det praktiske», og triller terningkast fem.