Bonnier kjører solo

Bonnier-sjef Alexander Even Henriksen (Foto: Susanne Walström)

Kagge og Bonnier glimrer med sitt fravær under årets krimfestival. – Vi prioriterte annerledes, sier Bonnier-sjef Alexander Even Henriksen.

I morgen går Krimfestivalen vol. 2 av stabelen – denne gangen med Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal som fellesarrangører. Tiden og Vigmostad & Bjørke stiller også med én forfatter hver – men ingen andre store forlag er med på satsingen.

– Vi prioriterte annerledes i år, sier Bonnier-sjef Alexander Even Henriksen til Bok365.

Bonnier vil i stedet kjøre sin egen krimaften, Krimkammeret, den 14. mars på Hos Arne på Grünerløkka.

– En intim aften

– Krimsjangeren er så populær i Norge at det er plass til mange festivaler og arrangementer. Vi arrangerer ikke en festival, men en intim aften med møte mellom bokhandlere og noen av Skandinavias største krimstjerner, sier Henriksen.

Bonnier kaller Krimmkammeret «en helt annerledes krimfestival». Den vil bli ledet av Odd-Magnus Williamson, og her kan bokhandlerne møte Katrine Engberg, Samuel Bjørk, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tom Egeland, Thomas Enger og Ulf Kvensler.

Utelukker ikke deltakelse neste år

Kagge forlag har også tidligere deltatt ved Krimfestivalen – men ikke år.

– Vi har valgt å bruke ressursene til å promotere krimmen vår på andre måter i år, sier Vidar Strøm Fallrø, sjefredaktør for skjønnlitteratur i Kagge Forlag.

Fallrø forteller at grunnen til at Kagge ikke er med i år, handler om at de allerede hadde lagt sine egne vårplaner da den nye krimfestivalen kom på banen.

Sjefredaktør for skjønnlitteratur i Kagge, Vidar Strøm Fallrø (Foto: Nora Steenberg)

– Vi vil definitivt jobbe for krimforfatterne våre, men ikke med en egen festival, sier Fallrø på spørsmål om de vil kjøre en lignende løsning som Bonnier. Kagge får derimot også storstilt forfatterbesøk i disse dager, da Ben McIntyre, Pascal Engman og Johannes Selåker gjester landet neste uke.

Fallrø sier Kagge ikke utelukker at de er med på Krimfestivalen ved en senere anledning:

– Vi er ikke utelukkende til aktiviteter som er bra for forfatterne og bøkene. Vi får se hvilke løsninger det blir neste år, og snakker gjerne på tvers av forlag om dette. Samarbeid er bra.