Blir Lars årets leser-favoritt?

I BRESJEN FOR NORSK DOMINANS: Lars Mytting.

LESERNES FAVORITT: Lars Mytting vant sisteetappen i bokhandel frem mot jul. Blir «Søsterklokkene» også årets favoritt blant BOK365-leserne?

Lars Mytting ga verden Norwegian Wood for noen år siden. Denne høsten har han gitt oss en roman basert på et gammelt sagn fra Gudbrandsdalen, om to sammenvokste søstre som var ufattelig gode ved veven.

Barbarer i nord

Sagnet forteller at da de to søstrene døde, støpte faren to kirkeklokker til minne om søstrene og skjenket dem til sognets kirke. I sorgen skal han ha lagt både sølvtøy og sølvmynter i støpen. Slik ble de klangfulle søsterklokkene i Butangen kirke til.

Noen generasjoner senere ønsker den nye presten i bygda å rive den gamle trekkfulle kirken og bygge en ny.

Det er det ikke alle som liker, men i kulturbyen Dresden nede i Tyskland er man blitt oppmerksom på at disse barbarene i nord driver og river nasjonalarven sin, stavkirkene. Hva hvis man kunne bygge den originale kirken opp igjen i Tyskland, i dette tilfelle Dresden?

Kulturelle vennskapsbånd

Forfatteren Lars Mytting tar imot oss i huset sitt i Elverum, som ligger i akkurat passe avstand fra Gudbrandsdalen, der handlingen i flere av romanene hans foregår. Og der sagnet om søsterklokkene stammer fra.

– Sagnet om klokkene er reelt det, sier Lars Mytting. – Men det er aldri blitt fortalt i den formen jeg nå har gjort. Og jeg har vevet det sammen med et annet sagn om noen vevingens mestre, forteller han.

Det er et stort lerret Mytting spenner opp for boken, som har motatt strålende kritikker. Søsterklokkene er selvsagt blant de 15 finalistene i «Lesernes favoritt»-kåringen. Har du lyst til å løfte frem denne eller en av de øvrige finalistene, kan du stemme her. Du kan stemme én gang per døgn per devise.