– Røttene har verdi for meg

LUKE 11: Per Petterson røper at han ikke har ny roman neste år, så noe annet må bli den store snakkisen i bokbransjen.

LESERNES FAVORITT: Per Petterson mener forankring er viktig for å skrive gode bøker. Er «Menn i min situasjon» årets beste?

Drøye to måneder etter utgivelsen er Per Pettersons Menn i min situasjon trykket i et opplag på 39.000, solgt til 17 land og nominert til en rekke priser.

På årbeste-lister

I romanen stifter vi igjen bekjentskap med Arvid Jansen, som vi sist traff for ti år siden i den prisbelønte romanen Jeg forbanner tidens elv. Han er blitt Per Pettersons alter ego, men han har også skapt noe trøbbel for Petterson i disse virkelighetslitteraturtidene. Jansen er tross alt en forfatter fra Veitvet med revolusjonær bakgrunn som har vært gjennom en skilsmisse og som har mistet nær familie i en skipsbrann, akkurat som Petterson.

– En god del av eksteriøret i bøkene med Arvid Jansen er hentet fra mitt liv. Røttene har verdi for meg, og for skrivinga er det viktig med forankring. Men alt det andre har veldig lite med meg å gjøre, det er fiksjon. For å si det slik; Mutter’n klabbet aldri til meg, slik Arvids mor gjorde med ham, ler Petterson.

– Føler meg friere

– Men kan du oppleve det som problematisk at noen faktisk leser deg inn i dine romaner?

– Akkurat det gir jeg totalt blaffen i. Ved å forankre noe av det ytre i det velkjente, føler jeg meg mye friere i skriveprosessen. Det gir meg større mulighet til å legge til og trekke fra uten å miste det sannferdige i fortellingen underveis.

Les også: – Jeg må bare vekk

«Menn i min situasjon» er blitt mottatt med strålende kritikker rundt om – også her på BOK365 – og nå som året skal oppsummeres dukker den opp på årsbestelista i avis etter avis, samtidig som den er nominert til blant annet P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

Hvis du vil at den også skal bli årets leser-favoritt her på BOK365, kan du stemme her. Du kan stemme én gang per døgn per devise.

 

(Foto: Baard Henriksen)