– Jeg elsker norsk sommer! Lange, lyse sommerkvelder, svaberg, bading, bærplukking, markblomster, krabbefisking, å bli bedøvet av norske jordbær, sier dagens sommergjest Silje Tretvoll.
Silje Tretvoll elsker norsk sommer og gleder seg til å utgi Anne B. Ragde til høsten.
Dagens sommergjest: Silje Tretvoll – markedssjef i Forlaget Oktober.
Hvor tilbringer du ferien?
– I Norge. Jeg elsker norsk sommer! Lange, lyse sommerkvelder, svaberg, bading, bærplukking, markblomster, krabbefisking, å bli bedøvet av norske jordbær, fjell og fjord. Først gikk turen til Vestnes i Møre og Romsdal, min barndoms sommersted der jeg har vært hver sommer hos besteforeldre. Deretter var vi på Stranda på Sunnmøre der mannen min kommer fra; alpefjell, sveler, fantastisk natur, cruisebåter – skikkelig postkort-Norge. De siste to ukene hadde jeg late dager på Larkollen i sommerhuset, ikke langt unna der Jon Michelet bor.
Ferie med eller ferie fra bøker?
– Helt klart med! Men jeg er alltid alt for ambisiøs i forhold til hvor mye jeg tror at jeg skal få lest. Jeg elsker å lese store, episke romaner i sommerferien og riktig synke ned i et univers og bli der. Jeg jobber mest med norsk samtidslitteratur til daglig, så for meg er det fri å lese utenlandske bøker.
Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?
– Jeg er straks ferdig med bind 2 i Elena Ferrantes Napoli-kvartett og bind tre ligger og venter. Ellers har jeg med meg Rachel Cusks Outline, Rachel Kushners Flammekasterne og Miranda Julys Den første slemme mannen. I tillegg har jeg alltid med meg en Oktober-pose med manus jeg skal få lest. Jeg leser kun på papir, så jeg printer ut og frakter med meg den posen landet rundt.
Hvilken bok er den beste du har lest i år?
– Jeg har lest så mange! Flere av dem utgis til høsten, så det er mye å glede seg til fra Oktober. Av vårens titler, så gjorde Karl Ove Knausgårds Om våren dypt inntrykk på meg.
En nykommer eller ukjent forfatter det kan være verdt å sjekke ut?
– Kirstine Reffstrup som debuterte med Jeg, Unica hos oss i vår. En imponerende debutroman som flere kritikere ga terningkast 6. Ved å lese den boka lærte jeg mye om en kunstner jeg ikke kjente til fra før, Unica Zurn. Reffstrups bok ble utgitt parallelt i Norge og Danmark, og hun fikk flotte kritikker av danske kritikere også.
Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?
– Stekt makrell, agurksalat, nypoteter, rømme og hvitvin etterfulgt av jordbær med fløte til dessert.
Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
– Akkurat nå er det Elena Ferrante. For en som jobber med markedsføring, salg og synliggjøring av forfattere er det fascinerende å se hvor stort gjennomslag en forfatter som velger å være totalt anonym kan ha. Hvem er dette mennesket som skriver disse bøkene? Og er det en bevisst markedsføringsstrategi å forbli anonym?
Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?
– Bransjestatistikken! Det var utrolig tilfredsstillende å se at Oktober gikk opp til førsteplass for første gang som det største norske skjønnlitterære forlaget. Vi i Oktober jobber hardt – forfattere, marked og redaksjon. For alle som jobber i markedsavdelinger kan det være vanskelig å måle effekten av alt det vi gjør. Man kan ofte tro at det kun er bokas kvalitet som gjør at en bok selger. I fjor hadde vi et formidabelt år der vi omsatte for 57,7 millioner og toppet forrige rekordomsetning med ti millioner kroner. Markedsandelen er et konkret mål på all innsatsen, og når vi tar steget opp til førsteplass viser det at alle vi i Oktober gjør noe riktig. Jeg synes også det var flott at Norge ble valgt som hovedland på Bokmessa i Frankfurt i 2019. Det er jeg overbevist om at vil få stor betydning for norsk litteratur internasjonalt.
… og hva er du ikke fullt så glad for?
– Jeg er bekymret for hvordan man skal bygge opp unge, nye forfattere til å bli viktige og synlige forfatterskap framover. Talentene finnes, dyktige forfatterne skriver, men medienes situasjon og harde økonomiske prioriteringer gjør at det blir vanskeligere å få synliggjort de ukjente, viktige stemmene framover. Får vi ikke synlighet og skaper etterspørsel, er det også svært vanskelig å få bøker ut i butikk. Her tror jeg kanskje bransjen må tenke litt nytt sammen i stedet for å sitte på hver sin lille tue og jobbe for seg selv.
Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?
– Jeg ville innført bokloven. Hvis ikke dette hadde latt seg gjøre, hadde jeg forlenget dagens bokavtale til å gjelde i mange år framover for å sikre bransjen gode rammebetingelser. Og sikret fastprisen.
Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet?
– The Guardian Bookmarks – hvorfor kan ikke en norsk avis gjøre det samme? Lage et ordentlig litteraturnettsted, sende ut nyhetsbrev til abonnenter med litteraturstoff. Med resultatene fra leserundersøkelsen som viser at 40 prosent av befolkningen leser mer enn ti bøker i året, er jeg 100 prosent sikker på at det er et marked for det også hos oss i Norge.
Hva må en god sommerferie inneholde?
– Saltvann, bading, vin, strikketøy, gode bøker og hvis ikke dere har skjønt det ennå: jordbær.
Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?
– «Hva er ditt beste sommerleseminne?» Jeg kommer alltid til å huske at jeg leste manuset til Berlinerpoplene på en strand på en gresk øy. Jeg var ganske ny i Oktober, hadde ikke lest Anne B. Ragde før, og jeg husker at da siste manusblad var vendt om, så satt jeg der og gråt og gråt. Jeg husker at jeg tenkte at dette må da kunne bli ganske stort; dette kommer mange andre også til å like. Det ble som kjent forlagshistorie, og til høsten kommer bind fire i serien om familien på Neshov. Det er bare å glede seg!
Les også:
Kristin Jobraaten: Krabber og kviteseidsmør
Kari Spjeldnæs: Bøker og salt sjø
Tine Kjær: Vi marsjerer for mye i flokk
Kristenn Einarsson: Seks etter Jagger
Inger Merete Dyring: Med Buffon til bords
Harald Engelstad: Sørlandsidyll og fulle krabber
Ann-Kristin Vasseljen: Langbord med tapas og jordbær
Frode Molven: Bøker og byer på B
Ann Helen Brendehaug: Ferie i tre delstater
Knut Ola Ulvestad: Metheny og lange millionstup
Kari Marstein: En bok ingen har sett maken til
Elizabeth Sellevold: Sensommerbryllup i Kenya
Vidar Kvalshaug: Single malt, Coltrane og baccalao