ARKs barnebokpris til Malin Falch

VANT I FJOR: Malin Falch med kulturminister Trine Skei Grande.

Malin Falch er tildelt ARKs barnebokpris for «Nordlys – Reisen til Jotundalen» (Egmont).

– Det er nesten eventyrlig å vinne denne prisen. Særlig siden det er barna selv som har stemt Nordlys frem. Når de leser Nordlys, håper jeg at de føler bare et fnugg av den fortryllelsen jeg føler akkurat nå, sa Malin Falch da hun fikk vite at boka hennes er kåret til barnas favoritt i år.

– Tusen takk til alle som stemte, og takk til Ark for nominasjonen. Jeg hadde aldri trodd prisen skulle gå til meg. Men dette åpner døren for tegneserier, og det er bra for folk som ikke kan lese lange bøker. Da kan de heller lese tegneserier og se på fine bilder.

– Dette er som å vinne i Lotto, bare med mindre penger. Men så tror jeg også dette er mer sjeldent enn å vinne i Lotto, sa prisvinneren på spørsmål fra salen.

– Et univers som fenger

– Malin Falch har klart å skape et univers som fenger både de barna som leser mye, og de som ikke er de største lesehestene. Malin har skrevet og illustrert boka selv, og særlig gøy er det at dette er hennes første bok. Vi gleder oss til fortsettelsen og gratulerer Malin så mye med prisen, sier Maria Cecilie Granli-Brekke, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker, og det er 10.000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet som står bak denne kåringen. De har altså valgt å gi prisen til Falchs Nordlys – Reisen til Jotundalen (Egmont).

LES OGSÅ: Magisk reise til Nord-Norge

Utdelingen fant sted på Gyldendalhuset i Oslo, og ARKs barnebokpris ble delt ut av kulturminister Trine Skei Grande. Forfatteren mottok 25.000 kroner og et litografi.

Gøy med norsk historie

Barnebokprisen til ARK er et populært arrangement blant norske skoleelever, og pågangen blir stadig større. I de sytten årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn landet over.

– Dette var en lettlest, spennende bok. Vakre bilder som gjorde at vi ble revet med i eventyret. En slags fantasy/eventyr som var i tegneserieformat. Helt fantastisk! Vi likte veldig godt dette formatet. Vi ble dratt med i en reise som vi hadde vanskelig for å legge fra oss, sa noen barna som satt i årets jury for ARK barnebokpris, mens en annen juryklasse skrev:

– Vi stemmer på denne boken fordi den var gøy og spennende. Vi likte at det var bilder og tegneserie. Det gjorde at det var lett å få med seg hva den handlet om. Vi likte også at sjangeren var fantasy. Det var gøy at dyr kunne snakke, og i tillegg var det gøy at den handlet om Norge og at den handlet om norsk historie, slik som troll og vikinger.

Betyr mye

– Ark Barnebokpris betyr veldig mye for ARK-kjeden. Den handler om å spre leseglede til de yngste leserne og å dyrke frem alle verdiene i lesing, sa ARK-sjef Linda Frid Andersen til BOK365 etter arrangementet. Hun opplever også barnebokmarkedet som spesielt godt for tiden:

– Vi opplever barnebokmarkedet som veldig bra. Det er klart at boka har sterk konkurranse fra andre medier, men vi føler at barnebøkene står seg godt. Vi har hatt en kraftig vekst i mange år og det er en fortsatt god utvikling.