Gordon er en ålreit fyr

Harry Hole-stiftelsen har utnevnt Gordon Brown til «En ålreit fyr» for sitt arbeid for utdanning globalt.

– Jeg ydmyk over å få denne prisen fra Harry Hole-stiftelsen, og fra Jo Nesbø spesielt, sa Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown da han i dag mottok «En ålreit fyr»-prisen for sitt arbeid for utdanning globalt.

Nesbø kunne røpe at de to hadde møttes tidligere, da han ble invitert hjem til Gordon Brown under Edinburgh Book Festival. Da hadde praten gått om Beatles, samtlige Tottenham-spillere («Jo er elsket av alle briter, bortsett fra Arsenal-supportere, kunne Brown berette) og ikke minst: Global utdanning.

Godord til Norge

Gjennom alle sine tiår, har vel neppe Schrøder hatt mer storfint besøk enn i dag. Harry Hole og Jo Nesbø er gamle stamgjester, men denne fredagen hadde de fått følge av både Storbritannias tidligere statsminister og Norges nåværende, Erna Solberg. Førstnevnte overbragte en god porsjon godord til sistnevnte:

– Er det noen som hadde fortjent «En ålreit fyr»-prisen er det Norge, for alt man har gjort for å gi barn verden over muligheter til utdanning. Erna Solberg har gjort en solid og utrettelig innsats på dette området, sa Gordon Brown.

TOPPMØTE PÅ SCHRØDER: Erna Solberg, Jo Nesbø og Gordon Brown.

Storbritannias tidligere statsminister er FNs spesialutsending for global utdanning (“UN Special Envoy for Education”). Gordon Brown har også ledet den globale utdanningskommisjonen som Norge, med statsminister Erna Solberg i spissen, tok initiativet til, for å nå FNs mål om å gi alle barn tilgang til god utdanning. Kommisjonen («The Education Commission») har særlig arbeidet med finansieringen av utdanning i verdens fattigste land.

Fokus på jenters muligheter

Rapporten fra kommisjonen viser hva som kan skje, dersom utdanning ikke prioriteres høyere enn i dag. Hvis ikke verden øker innsatsen for utdanning, vil det i 2030 være millioner av mennesker som ikke får utdanning på grunn av krig og konflikt. Omlag en og en halv milliard mennesker vil kun ha grunnskoleutdanning. I mange fattige land er det dessuten altfor få jenter som får videregående utdanning. Jenters skolegang reduserer barneekteskap og tidlig graviditet. Utdanning gir også større mulighet for kvinner til å få lønnet arbeid og bidrar til styrking av kvinners posisjon i samfunnet.

Fortsetter arbeidet

Kommisjonens arbeid er nå avsluttet, men Gordon Brown arbeider videre med å realisere forslagene fra kommisjonen og få etablert en ny finansieringsmekanisme for utdanning. Brown er personlig sterkt engasjert i utdanning og gjør en svært viktig innsats som FNs spesialutsending for global utdanning.

Under utdelingen av prisen på Schrøder, kunne Gordon Brown dele ut Harry Hole-prisen på to millioner kroner til en utvalgt organisasjon, TheirWorld ved James Cox, som nettopp er engasjert i å gi unge globalt utdanning og muligheter. Organisasjonen har 900 ambassadører verden over.

Begynte med Hodejegerne

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne til stiftelsen, som har som formål å gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Hodejegerne er utgitt på Aschehoug forlag og er hittil solgt til 33 land. Også filmen Hodejegerne ble en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Blod på snø og Mere blod også overdratt til stiftelsen. Begge bøkene er solgt til 28 land.

Stiftelsens kapital utgjør 56,6 mnok. Overraskende mye, skal vi tro Nesbø selv:

– Styret er gledelig overrasket over hvor mange selskaper verden over som er villige til å kjøpe TV- og film-rettigheter. Det er gjerne avtaler det aldri blir noe av – og det kan kanskje være like greit, sa Jo Nesbø, til latter rundt bordene på Schrøder.

Styret i stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Adele Matheson Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund.

 

(Foto: Vebjørn Rogne)