Planlegger 22. juli-film

Åsnes Seierstads bok "En av oss" har fått den amerikanske stjerneregissøren Paul Greengrass til å legge planer. Sammen med forfatteren.

Paul Greengrass planlegger film om terrorangrepet 22. juli 2011, og ifølge Bergens Tidende er det i samarbeid med nettopp Åsne Seierstad.

 

– Åsnes bok, En av oss, var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk frem sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sier Greengrass til avisen.

 

Til Norge

Ifølge BT skal det allerede ha vært møter mellom representanter for filmskaperen og både advokat Geir Lippestad, som representerte terroristen, og den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

– Er det seriøse filmskapere som kommer med prosjekt, vil vi lytte, sier leder for støttegruppen, Lisbeth Kristine Røyneland til avisen.

Om et par uker skal Greengrass selv til Norge for å snakke med familier til de etterlatte.

 

Boken gjør film mulig

Åsne Seierstads bok En av oss fra 2013 skal altså være den direkte grunnen til at Greengrass nå går i gang med prosjektet.

– Assistenten til Paul Greengrass kontaktet meg for en tid tilbake, etter å ha lest En av oss. Jeg forsto det slik at han lenge hadde hatt lyst til å lage en film om 22. juli, men slått det fra seg fordi det ikke syntes mulig. Etter å ha lest En av oss endret han mening, sier Åsne Seierstad til Bergens Tidende.

Det er foreløpig langt frem til en film, men Greengrass selv sier han vil komme til Norge og at innspillingen av filmen etter all sannsynlighet vil foregå her i landet.

 

Store filmer

61 år gamle Paul Greengrass har laget flere store filmer med stor kommersiell suksess. Han laget blant annet «United 93», om flyet som styrtet under angrepene mot USA 11. september  2001.  Han har også laget tre filmer om den tidligere CIA-agenten Jason Bourne sammen med Matt Damon,  og også «Captain Phillips» om en båtkapring utenfor Somalia med Tom Hanks i hovedrollen. I tillegg står han bak filmer som «Bloody Sunday» og «Omagh» som omhandler krigen i Nord-Irland.