Unge stemmer mellom permer

I mai lanseres Ida Hegazi Høyer, Lars Haga Raavand (bildet) og andre unge nordiske stemmer i ny antologi under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Selv om vi kan lese hverandres litteratur, er det ikke alltid like lett å finne de unge nordiske stemmene, sier Mathias R. Samuelsen.

For fjerde år på rad inviterer Norsk Litteraturfestival til seminar for unge, nordiske forfattere. Nytt av året er at de inviterte forfatterne også blir å finne i miniantologien NU som utgis i et samarbeid mellom Flamme forlag og Norsk Litteraturfestival.

Forfatterne som medvirker i den litterære singelen er Olga Ravn (Danmark), Lars Haga Raavand (Norge), Dy Plambeck (Danmark), Ida Hegazi Høyer (Norge), Amalie Smith (Danmark) og Athena Farrokhzad (Sverige) og Eirikur Örn Norðdahl (Island). Sistnevntes bidrag blir oversatt til norsk, mens de øvrige blir publisert på originalspråket.

 

I LILLEHAMMER-ANTOLOGI: Ida Hegazi Høyer.

 

Gir et innblikk

– Til tross for at vi, i vår nordiske språkkrets har muligheten til å lese hverandres litteratur, er det ikke alltid like lett å finne de unge stemmene, sier kunstnerisk rådgiver i Norsk Litteraturfestival Mathias R. Samuelsen, men det er nettopp her det mest spennende ofte skjer, fortsetter han. – Det er en glede for festivalen og kunne legge til rette for et innblikk i hva som skjer i nabolandene. Gjennom miniantologien NU, håper vi å gjøre publikum kjent med unge forfattere som vi mener et lesende publikum burde være klar over, avslutter Samuelsen.

Antologien lanseres under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai.

 

VIL GI NABO-INNBLIKK: Mathias R. Samuelsen.

 

 

Nordiske ringvirkninger

Festivalsjef Marit Borkenhagen mener de årlige Lillehammer-treffene med unge nordiske forfattere har vært verdifulle:

– I tillegg til at det har gitt oss mange, spennende forfattere på scenen under festivalen i de fire årene har det bidratt til å gjøre Lillehammer og Norsk Litteraturfestival til en viktigere møteplass også for unge, nordiske forfatterstemmer. Seminarene har etablert nettverk på tvers av landegrensene mellom toneangivende, yngre forfattere. Det har resultert i interessante diskusjoner der og da og det at forfatterne har møtt hverandre og blitt kjent på Lillehammer har i flere tilfeller ført til nye festivalbesøk, oversettelser og invitasjon til å publisere i tidsskrifter, sier Borkenhagen og legger til:

– I 2015 var den finske forfatteren Philip Their på seminaret og han har siden invitert forfattere han møtte der til Helsinki Lit. Josefine Klougart har invitert forfattere hun møtte på seminar i 2014 til å bidra med tekster i tidsskriftet Den blå port som hun er redaktør for.

 

(Foto hovedbilde: Pernille Blåfjell Walvik / Aschehoug – Hegazi Høyer: Tiden – Samuelsen: Norsk Litteraturfestival)